Prima ediţie TIFF Oradea se va desfăşura în perioada 7 - 9 septembrie şi va aduce iubitorilor de film românesc un program cu şapte pelicule încă nelansate în cinema. Pe lângă acestea, vor fi proiectate alte producţii româneşti recente apreciate în festivalurile internaţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În program se află cel mai recent film al lui Florin Şerban, "Dragoste 1. Câine", a cărui premiera internaţională a avut loc pe 13 august în competiţia oficială a Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo. Avându-i în rolurile principale pe Cosmina Stratan şi Valeriu Andriuţă, filmul care deschide "Trilogia Dragostei" spune povestea unui pădurar singuratic, a cărui existenţă este dată peste cap de o femeie pe care o găseşte în pădure.

"Popeasca", de Stanca Radu

Documentarul "Popeasca", un omagiu adus regretatei actriţei Stela Popescu, va fi pentru prima oară proiectat pe ecran mare în cadrul TIFF Oradea. Realizat dintr-un colaj de materiale audio-vizuale din 1958 şi până în prezent, care include numeroase imagini din arhiva Televiziunii Române, precum şi înregistrări din arhiva personală a actriţei, filmul biografic este regizat de Stanca Radu, nepoata Stelei Popescu. 

Una dintre premierele româneşti mult-aşteptate de la TIFF Oradea va fi şi proiecţia celui mai nou film lui Radu Jude, "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", laureat cu marele premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi propunerea României pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film străin" la premiile Oscar 2019.

Marele câştigător al Ursului de Aur la Berlin, "Nu mă atinge-mă!", debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie, una din proiecţiile sold-out de la TIFF, ajunge şi la Oradea. O explorare şocantă a ideii de intimitate şi a nevoii umane de contact autentic, filmul testează graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală. De un debut foarte bun a avut parte în 2018 şi Andrei Creţulescu cu Charleston, un cocktail pop condimentat cu umor negru şi melodramă, care s-a bucurat de o premieră mondială în competiţia oficială de la Locarno 2017.

Printre surprizele primei ediţii TIFF Oradea se numără debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu, "Secretul fericirii", o comedie cinică plină de răsturnări de situaţie care vor ţine publicul cu sufletul la gură.

După premiera de la Cluj, "Dacii liberi", regizat de Andrei Gorgan şi Monica Lăzurean Gorgan, se va bucura de o proiecţie specială la Oradea. Filmul redă cele mai controversate subiecte ale momentului legate de naţionalism şi surprinde intrigile iscate în comunităţile de dacologi cu viziuni diferite.

Câştigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru debut în 2013 - "O lună în Thailanda" - şi autorul comediei populare "Două lozuri", Paul Negoescu aduce pe ecrane "Povestea unui pierde-vară", o comedie dulce-amară despre situaţiile dificile în care ne-aruncă uneori dragostea, filmată pe străzile Bucureştiului, cu Alexandru Papadopol în rolul principal.

Tot despre iubire şi provocările ei vorbeşte filmul de debut al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, "Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă". Avându-le pe actriţele Silvana Mihai şi Florentina Năstase în rolurile principale, filmul prezintă încercarea de a construi din bucăţi începutul unei poveşti de dragoste care pe măsură ce se conturează se loveşte de obstacole greu de depăşit.

"Caisă", de Alex Mavrodineanu

O tandră meditaţie despre condiţia umană şi efemeritate, "Licu, o poveste românească" (r. Ana Dumitrescu) a fost distins cu marele premiu la Festivalul DOK Leipzig şi vine la Oradea, imediat după lansarea oficială din cinema, programată pentru finalul lunii august. Un alt documentar plin de emoţie, care va face deliciul orădenilor, este şi "Caisă" (r. Alex Mavrodineanu), povestea relaţiei dintre un antrenor de box şi un tânăr sportiv foarte talentat, dar a cărui carieră e pusă sub semnul întrebării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.