„Poor Things”/„Sărmane creaturi”, o experienţă vizuală şi emoţională excentrică semnată de regizorul grec Yorgos Lanthimos (cunoscut pentru "The Favourite" şi "The Lobster") şi producătoarea Emma Stone, intră în cinematografele din România, începând cu acest weekend.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu 11 nominalizări la Premiile Oscar (cel mai bun film, cea mai bună actriţă, cel mai bun actor într-un rol secundar, cel mai bun regizor, cea mai bună coloană sonoră, cea mai bună imagine, cel mai bun scenariu, cea mai bună coregrafie, cele mai bune costume, cel mai bun machiaj, cel mai bun montaj), al doilea cel mai titrat film din 2023, după „Oppenheimer”, „Poor Things” prezintă aventura Bellei Baxter (Emma Stone), o tânără femeie readusă la viaţă din pragul morţii de către excentricul om de ştiinţă Godwin Baxter (Willem Dafoe), într-un mod plin de umor neconvenţional şi surprinzător. Bazat pe romanul lui Alasdair Gray, publicat la editura Polirom, „Poor Things” nu este doar un film, ci o performanţă vizuală memorabilă, care aduce în prim-plan teme precum constructele şi stereotipurile sociale, sexualitatea sau patriarhatul. 

O poveste despre libertate şi emancipare feminină

Lungmetrajul a avut premiera pe 1 septembrie la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, unde a câştigat premiul cel mare, Leul de Aur pentru cel mai bun film. Acestei distincţii i s-au adăugat alte peste 70 de premii şi peste 300 de nominalizări, dintre care Globul de aur pentru Emma Stone sau Premiul pentru cel mai bun film la secţiunea comedie/ musical, surclasând în această categorie pelicula cu cele mai mari încasări în cinematografe în 2023, Barbie.

Acţiunea din „Poor Things” se desfăşoară într-o perioadă gotică imposibil de precizat, într-un univers distorsionat, în care savantul genial Dr. Godwin Baxter reînvie o tânără, implantându-i o conştiinţă imaculată. Astfel, ia formă Bella Baxter, un suflet de copil, într-un corp de femeie, care îşi urmăreşte libertatea şi emanciparea, într-o serie de aventuri, întinse pe mai multe continente. Intriga îi implică şi pe tânărul student la medicină, Max McCandless (Ramy Youssef), dar şi pe avocatul Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), o proiecţie a ideii de masculinitate toxică, bazată pe obsesia de control şi nesiguranţă.

Filmul se remarcă la capitolul costumelor, prin contribuţia designerului Holly Waddington, dar şi la cel al machiajului şi hair-style-ului, semnate de Nadia Stacey.

Această interpretare plină de curaj poate fi urmărită pe marile ecrane din România începând cu 9 februarie 2024, data premierei oficiale, sau în avanpremierele din datele de 3-4 februarie şi 7-8 februarie, în cinematografele partenere, din toată ţara.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.