Un grup de peste 130 de cineaşti, între care mai mult de 100 de membri ai comunităţii LGBT+, a semnat un angajament pentru a boicota TLVFest, festival de film LGBT finanţat de guvernul de la Tel Aviv, în semn de solidaritate cu membri palestinieni ai comunităţii LGBT+, informează The Hollywood Reporter.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Angajamentul a fost iniţiat de organizaţii palestiniene LGBT+ şi PACBI, segment cultural al mişcării Boycott Divestment Sanctions, grup activist pro-palestinian care caută să întrerupă, între altele, legăturile culturale globale cu Israelul în semn de protest faţă de tratamentul aplicat palestinienilor în Israel şi în teritoriile ocupate de israelieni.

Între semnatari se numără Charlotte Prodger, recompensată cu Turner Prize, cineastul Alain Guiraudie, realizatorul indian de documentare Harjant Gill, regizoarea şi scenarista portugheză Raquel Freire şi cineastul avangardist american Su Friedrich.

Potrivit documentului, eliberarea LGBTQIA+ „este intim conectată cu eliberarea tuturor oamenilor şi a comunităţilor oprimate”. Semnatarii se angajează „să nu înscrie filme sau să participe în vreun fel la TLVFest ori la evenimente parţial sau integral sponsorizate de instituţii israeliene complice până ce Israelul se va supune legii internaţionale şi va respecta drepturile omului în cazul palestinienilor”.

A 15-a ediţie a TLVFest (The Tel Aviv International LGBT Film Festival) urmează să aibă loc între 4 şi 13 iunie. 

Iniţiatorii boicotului susţin că TLVFest este utilizat ca instrument de muşamalizare, folosind drepturile LGBTQIA+ pentru a proiecta „o imagine progresivă în timp ce refuză drepturile tuturor palestinienilor, homosexuali sau nu, deopotrivă”.

În ultimii ani, mai multe evenimente programate în Israel au fost ţinta campaniilor pro-palestiniene. Între ele, concursul Eurovision din 2019, concerte Nick Cave, Lana del Rey şi Lorde.

Cineaşti precum Ken Loach au anunţat că nu vor participa vreodată la evenimente sprijinite de autorităţile israeliene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.