Producţia "Foxtrot", regizată de Samuel Maoz, va fi proiectată în deschiderea Festivalului Internaţional de Film Transilvania, pe 25 mai, în Piaţa Unirii din Cluj Napoca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Foxtrot" a fost lansat în cadrul Festivalului de la Veneţia. Premiera de gală va avea loc în prezenţa regizorului israelian Samuel Maoz, anunţă organizatorii. 

"Studiu temerar despre durere şi ce-nseamnă să pierzi pe cineva apropiat", scria Los Angeles Times, "Foxtrot" e un film în trei părţi care invită la introspecţie, transformând un subiect foarte sensibil pe plan local într-o puternică metaforă universală despre război. Controversata poveste inspirată de conflictul israeliano-palestinian a fost distinsă cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi a câştigat nu mai puţin de 8 trofee Ophir la "Oscarurile israeliene".

Filmul spune povestea unei familii destrămate în urma dispariţiei tragice a fiului plecat la război. Momentele de comedie neagră, episoadele cu soldaţi israelieni plictisiţi de misiunea lor în mijlocul deşertului şi secvenţele care îi surprind muşamalizând moartea unor tineri palestinieni au scandalizat Guvernul israelian. Oficialii statului au aplaudat decizia Academiei Americane de Film de a nu include titlul pe lista scurtă a nominalizărilor pentru Cel mai bun film străin.

Revolta a continuat până la boicotarea evenimentului de deschidere a Festivalului de Film Israelian din Paris, în cadrul căruia a fost inclusă proiecţia cu "Foxtrot".

Cineastul Samuel Maoz şi-a câştigat renumele internaţional încă de la debutul în lungmetraj cu "Lebanon" (2009), care a fost prima producţie israeliană premiată cu Leul de Aur la Veneţia. În 2010, "Lebanon" a fost prezentat şi la TIFF, când Maoz s-a aflat pentru prima dată la Cluj ca membru al juriului internaţional, şi a fost ulterior distribuit pe ecrane de Transilvania Film.

Samuel Maoz va fi prezent la gala de deschidere TIFF.17 alături de o parte din echipa filmului, prezenţa acestora fiind doar una dintre surprizele pregătite de organizatori pentru miile de spectatori din Piaţa Unirii. "Foxtrot" va fi distribuit în România începând din iunie, tot de Transilvania Film. Biletele pentru gală sunt deja disponibile pe tiff.eventbook.ro.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.