Cântăreţul francez Patrick Bruel, adversar declarat al Frontului Naţional, a publicat un mesaj mobilizator pe pagina sa de Facebook în care a cerut compatrioţilor lui să meargă la vot duminică pentru a îl alege pe următorul preşedinte al Franţei, deoarece ”votul în alb nu e un vot neutru, e un vot de abandon, e un vot de sinucigaş” şi ”fiecare va avea partea lui de responsabilitate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Peste trei zile vom avea un nou chip în fruntea statului. Va fi E. Macron sau doamna Le Pen, nimeni altcineva!”, a scris starul francez în debutul mesajului său publicat pe Facebook.

Apoi, celebrul cântăreţ şi actor i-a criticat pe compatrioţii lui care au spus că vor merge la vot, duminică, dar nu vor pune ştampila pe niciunul dintre cei doi candidaţi: ”Aş vrea ca cineva să îmi explice interesul pentru votul în alb, în aceste circumstanţe. Chiar credeţi că un tip providenţial, în tricou alb, îşi va face apariţia duminică seară, la ora 20.00, pe ecranele noastre şi apoi peste câteva zile la Elysée? Deci alegerea nu poate fi făcută decât între unul dintre aceşti doi candidaţi. Sincer, nu înţeleg demersul votului în alb. Nu există oare alte metode pentru a-şi exprima nemulţumirea, decepţia, furia?”.

Patrick Bruel a criticat apoi, încă o dată, formaţiunea politică Frontul Naţional (FN) condusă de Marine Le Pen: ”Ne rămân legislativele pentru a exprima o diversitate. Vor exista tribunele şi, poate, dorinţa tinerilor de a reinventa, de a propune lucruri. Însă dacă nu votezi duminică sau votezi în alb semnifică să îţi dai votul pentru Frontul Naţional”.

”Lupta mea nu datează de ieri şi nu mă voi insista prea mult asupra faptului că în FN nu s-a schimbat nimic, în pofida unui machiaj uneori foarte abil, dar cel mai adesea scandalos. Iar (non)-dezbaterea de ieri seară şi această voinţă de a-ţi ataca fără încetare adversarul, pentru a masca sărăcia propriului tău program nu fac decât să confirme aceste lucruri”, a adăugat starul francez.

Apoi, Patrick Bruel a făcut o scurtă recapitulare a eşecurilor înregistrate de-a lungul anilor de regimurile totalitare: ”Însă cel mai important este că acest tip de politică nu a funcţionat nicăieri, niciodată! Niciun partid totalitar şi nicio mişcare de extrema dreaptă nu au reuşit să redreseze o ţară. Au fost doar o sursă de haos, suferinţă şi nefericire”.

”Să ne reamintim că FN s-a născuy în 73 din Ordinul Nou, un partid extremist de dreapta, fascistă, xenofob, rasist, antisemit, islamofob. Oare furia voastră vă/ne va aduce până departe? Cei cărora mă adresez sunt cei care cred că totul este egal. Sunt partizanii lui ”nici, nici”.

În final, starul a adresat compatrioţilor un mesaj mobilizator: ”Vă reamintesc că nu există o a treia opţiune. Deşieste legitim să fii furios, acesta (votul în alb, n.r.) nu este un vot netru, este un vot de abandon. Este un vot sinucigaş. Desigur că e legitim să fii furios, atât este deziluzia de violentă, dar nu vă abandonaţi niciodată ţara! Nu abandonaţi soclul şi valorile ei. De fiecare dată când am ajuns la extreme în Hexagon, a urmat ceea ce e mai rău”.

”Fiecare e liber pe alegerile sale, asta nu se discută, dar cu condiţia să îşi asume pe deplikn acţiunile şi de a nu spune «nu ştiam că» sau, mai rău, «dacă aş fi ştiut că...». Fiecare va avea partea lui de responsabilitate. Şi într-o zi va trebui să ne achităm datoriile. Va trebui să putem să ne privim copiii în ochi şi să le spunem.... ce? Că nu ştiam? Nu, asta era valabil în trecut. Astăzi, toată lumea ştie! Va fi prea târziu să regretăm, duminică, la ora 20.01. Mahmureala va fi teribilă şi chiar mai rea decât atât, vom avea sentimentul că am permis ca acest lucru să se întâmple. Molière a zis-o mai bine decât oricine: «Am făcut-o ca să luăm parte la ceva, nu ca să ne opunem».

Patrick Bruel este un cântăreţ, compozitor, actor şi jucător profesionist de poker francez, care s-a născut pe 14 mai 1959 în Algeria. A debutat ca actor cu un rol în filmul ”Le Coup de sirocco” din 1979. A continuat să joace în filme, televiziune şi teatru, în paralel cu cariera lui de cântăreţ. Primul single, ”Vide”, lansat în 1982, nu a fost un succes, însă următorul, ”Marre de cette nana-là”, a impresionat publicul francez şi a ajuns în fruntea topurilor muzicale. De atunci, Patrick Bruel a lansat 10 albume de studio şi a jucat în peste 50 de producţii cinematografice şi de televiziune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.