Norvegia, Suedia şi Finlanda se numără între ţările care şi-au desemnat recent propunerile pentru nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020, acordate de Academia americană de film.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Norvegia ales „Out Stealing Horses”, premiat la Berlinala de anul acest pentru imagine. Regizorul Hans Petter Moland a adaptat romanul omonim al lui Per Pettersen, cu Stellan Skarsgard în rol principal.

Filmul are în centru un văduv care trăieşte retras într-o pădure din Norvegia şi reflectează la o vară din urmă cu 40 de ani care i-a schimbat viaţa.

Norvegia a avut cinci filme nominalizate la Oscar, la categoria cunoscută până anul acesta drept „cel mai bun film într-o limbă străină”. Cel mai recent, în 2012 - „Kon-Tiki”, de Joachim Ronning şi Espen Sandberg.

Suedia a ales drama „And Then We Danced”, al treilea lungmetraj al lui Levan Akin, care a avut premiera în luna mai în programul Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă Festivalului de Film de la Cannes. Acţiunea filmului este plasată în lumea homofobă a dansului din Georgia, unde un balerin se îndrăgosteşte de rivalul lui din companie. 

Recent, la Festivalul de la Sarajevo, actorul Levan Gelbakhiani a fost premiat pentru interpretare. Filmul va deschide miercuri cea de-a cincea ediţie a Bucharest International Dance Film Festival, la Cinema „Elvire Popesco”.

Ultima dată când o producţie suedeză a câştigat premiul Oscar a fost în 1983 - „Fanny and Alexander”, de Ingmar Bergman. Cel mai recent, în 2017, un film din Suedia a fost nominalizat - „The Square” al lui Ruben Ostlund.

Finlanda a propus spre nominalizare „Stupid Young Heart”, de Selma Vihunen, care a avut premiera anul trecut la Festivalul de la Toronto şi anul acesta a fost premiat în secţiunea Generation 14plus a Berlinalei. Lungmetrajul spune povestea unui cuplu de adolescenţi dintr-o comunitate de neo-nazişti.

O singură producţie finlandeză a fost nominalizată până acum la Oscar - în 2002, „The Man Without a Past” al lui Aki Kaurismäki.

Olanda a selectat „Instinct”, cu Carice van Houten („Game of Thrones”) în rolul unui psiholog dintr-o închisoare care se îndrăgosteşte de un violator, jucat de Marwan Kenzari („Aladdin”). Thrillerul psihologic reprezintă lungmetrajul de debut regizoral al actriţei Halina Reijn („Valkyrie”, „Black Book”).

Filmul a avut premiera la Festivalul de la Locarno şi va fi prezentat şi la Toronto.

Olanda a avut şapte filme nominalizate la Oscar, iar trei dintre ele au câştigat trofee: „The Assault”, de Fons Rademakers, în 1986, „Antonia s Line”, de Marleen Gorris, în 1995, şi „Character”, de Mike van Diem, în 1997. Ultima dată când un film olandez a fost nominalizat a fost în 2003 - „Twin Sisters” al lui Ben Sombogaart.

România a propus pentru nominalizare lungmetrajul „La Gomera” al lui Corneliu Porumboiu, cu Vlad Ivanov în rol principal.

Termenul limită pentru anunţarea propunerilor spre nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020 este 1 octombrie 2019. Sunt luate în considerare producţiile care au avut sau vor avea premiera între 1 octombrie 2018 şi 30 septembrie 2019. Academia americană de film va alege 10 producţii finaliste. Nominalizările vor fi anunţate pe 13 ianuarie 2020.

Cea de-a 92-a ediţie a galei de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 9 februarie 2020, la Los Angeles.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.