Organistul şi compozitorul francez Jean Guillou, care a concertat în toată lumea şi care ar fi trebuit să cânte pe 5 aprilie la Marsilia şi pe 21 mai la Roma, a murit la vârsta de 88 de ani, a anunţat soţia sa, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

A doua zi după decesul compozitorului francez Michel Legrand este rândul unui alt mare nume al muzicii să părăsească scena. 

Jean Guillou, titular timp de mai mult de o jumătate de secol al marii orgi a bisericii pariziene Saint-Eustache, a murit sâmbătă, la Paris, la vârsta de 88 de ani. 

"A fost foarte prezent până la capăt, foarte lucid. Nu trăia decât pentru muzică. Era îngrijorat pentru concertele sale care au fost programate până în 2020", a explicat Suzanne Guillou, soţia sa, cu care a fost căsătorit 39 de ani. 

Concertist cunoscut la nivel mondial, compozitor prolific, pedagog, designer de orgă, muzicianul a fost titulat din 1963 până în 2015 la orga bisericii Saint-Eustache, una dintre cele mai prestigioase din Franţa, în centrul Parisului. Însă, el a decis să renunţe la acest post, simţind că este prea puţin respectat. "În fond, găsesc că muzica nu are nimic de-a face cu religiile. Am spus întotdeauna că trebuie scoase orgile din biserici şi să li se dea o altă viaţă!", mărturisea el, într-un interviu pentru AFP, în 2015. 

Născut la Angers în 1930, recunoaşterea sa a venit în străinătate. Format la Conservatorul din Paris, muzicianul a luat repede drumul către Lisabona unde a predat orga, apoi la Berlin, unde a creat primele lucrări. La Zurich a format peste 300 de elevi din 1970 până în 2005. 

Moştenirea sa constă în numeroase partituri şi o discografie importantă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.