O piesă pop psihedelic la care au contribuit doi membri ai grupului The Beatles a fost descoperită într-un apartament din Birmingham după 56 de ani de când a fost înregistrată, iar ea va fi lansată în scop caritabil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Melodia a fost prezentată miercuri în premieră mondială.

„Radhe Shaam” a fost scrisă şi produsă de Sureh Joshi în 1968. Pentru înregistrare au colaborat chitaristul George Harrison şi bateristul Ringo Starr.

Ea a fost descoperită în casa lui Joshi din Birmingham de un prieten care îl vizita în timpul carantinei.

Piesa a fost difuzată unui public format din 100 de persoane la Beatles Museum din Liverpool.

Joshi, care era prieten cu George Harrison, este cel care l-a prezentat pe chitarist muzicianului indian Ravi Shankar, care a avut o influenţă importantă asupra starului şi l-a învăţat să cânte la sitar.

El lucra la muzica pentru un documentar, „East meets West”, la Trident Studios din Soho (Londra), când Harrison şi Starr au apărut şi s-au oferit să cânte. Cei doi erau într-o pauză de la înregistrarea piesei „Hey Jude” la acel moment.

Pentru această piesă a colaborat şi muzicianul indian Aashish Khan, dar Joshi a spus că nu au ajuns să o lanseze.

„Timpul a trecut, apoi The Beatles se destrăma şi avea tot felul de probleme, aşa că nimeni nu a vrut să o lanseze”, a afirmat producătorul în vârstă de 75 de ani.

El a glumit spunând că perioada de carantină a fost „o binecuvântare deghizată, având în vedere că nu aveam ceva de făcut”.

I-a povestit prietenului său Deepak Pathak despre trecutul său muzical şi, ca fan The Beatles, acesta a insistat să caute caseta originală.

Descoperind-o, Pathak a trimis-o producătorului muzical Suraj Shinh, care a restaurat-o şi a mixat piesa.

Joshi este de părere că melodia lui este relevantă şi astăzi: „Gravitează în jurul conceptului că suntem toţi unu şi că lumea este scoica noastră. Toţi ne-am dat seama de asta în timpul pandemiei”.

Directorul muzeului din Liverpool, Paul Parry, a spus că oamenii invitaţi să o asculte, inclusiv Joshi, au apreciat-o. El consideră piesă „absolut minunată”, adăugând că este „foarte clară” contribuţia celor doi Beatleşi.

Cântecul a fost difuzat pentru prima dată la radio miercuri după-amiază, la BBC, şi Parry a spus că va fi lansat joi, iar toate veniturile de pe urma lui vor fi donate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.