O fotografie realizată în urmă cu 56 de ani într-un club din Anglia este folosită pentru coperta viitorului album al muzicianului american Bob Dylan, „Rough and Rowdy Ways”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fotograful Ian Berry, în vârstă de 86 de ani, a declarat pentru Rolling Stone că a primit un e-mail în care îi era cerută permisiunea pentru a fi folosită imaginea suprinsă de el. „Am fost încântat. O copertă de album pentru Dylan este un mare compliment”.

Berry trăieşte acum în Salisbury şi a realizat fotografia în cauză în 1964, într-un club din Whitechapel, estul Londrei, care nu mai există în prezent - un cuplu dansează în timp ce un bărbat stă aplecat asupra unui tonomat. Nicio faţă nu este vizibilă, însă imaginea intrigă şi are un aer romantic.

Fotografia a fost realizată pe când Berry avea un contract cu Observer. „Lucram rapid şi cu lumină proastă, folosind o cameră de 35 de milimetri. Ştiam că la un moment dat va trebui să plec de acolo, pentru că nu cerusem permisiunea”, a povestit el.

Nu şi-a amintit ce pe fel de muzică dansa cuplul când a făcut poza, dar şi-a amintit că a fost atras de femeie. „Mereu am fost atras de femei. Am fost căsătorit de trei ori. Doamna avea o linie frumoasă şi mi-a plăcut juxtapunerea cu tonomatul”.

După 15 - 20 de minute în care a făcut fotografii, proprietarii clubului i-au dat de înţeles că e momentul să plece. „Oamenii au început să arunce cu sticle de bere înspre mine, aşa că am plecat. Este ceva ce se întâmplă deseori fotografilor în diverse părţi ale lumii, dar cred că a fost singura dată când mi s-a întâmplat asta în Anglia”.

În prezent, arhiva lui Berry este controlată de agenţia Magnum Photos. Agenţia a mai colaborat cu Dylan pentru albumul „Together Through Life” (2009), permiţându-i să folosească o fotografie realizată de Bruce Davidson în 1959.

Bob Dylan nu a mai apărut pe coperta unui album de la „Love and Theft” (2001).

Magnum a semnat acordul şi în cazul „Rough and Rowdy Ways”, însă a luat legătura cu Berry înainte de finalizarea contractului. „Iniţial, era o imagine alb-negru, evident, şi au vrut să verifice dacă sunt de acord să îi dea puţină culoare. Nu m-a deranjat deloc”, a mai spus Berry.

Deşi fotograful nu este un cunoscător al muzicii lui Dylan, soţia lui este o mare admiratoare. „Ea este mai încântată decât mine legat de copertă. Desigur, am ascultat deseori «It Ain’t Me Babe» şi aşa mai departe, dar sunt înregistrările ei mai mult. Îmi plac cântăreţii în melodiile cărora chiar pot auzi cuvintele, oameni precum Joan Armatrading şi Joan Baez”.

Albumul „Rough and Rowdy Ways”, al 39-lea al lui Bob Dylan în 57 de ani de la debut, va fi lansat pe 19 iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.