Fotograful oficial al formaţiei Sex Pistols Dennis Morris expune vara aceasta, la Londra, cele mai cunoscute instantanee ale sale cu Sid Vicious, legendarul basist al grupului, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această expoziţie "SID: Superman is Dead", care este deschisă până în 15 iulie în centrul capitalei britanice, îl are drept protagonist pe Vicious, care a murit la vârsta de 21 de ani din cauza unei supradoze de heroină, la patru luni după ce a fost acuzat de moartea prietenei sale Nancy Spungen. 

"Când consuma heroină, se schimba complet, devenea o persoană total diferită", îşi aminteşte Dennis Morris, care l-a fotografiat pe basist la sfârşitul anilor 1970. 

Expoziţia, care are loc la mai mult de 40 de ani de când au fost făcute imaginile, ţine cont de "personalitatea intensă" a personajului. "Aţi citit lucruri despre Sid Vicious şi credeţi că era violent, dar el era în realitate destul de tandru, foarte timid", a subliniat fotograful. 

O cameră de hotel devastată de Vicious în timpul unui turneu din 1977 a fost recreată. Un pat nefăcut, plin cu ambalaje de mâncare, o podea presărată cu sticlă şi pagini rupte dintr-o Biblie şi o noptieră acoperită cu droguri.

În fotografia originală, Sid Vicious este pe jumătate dezbărcat, întins între două paturi, în timp ce o altă persoană, neidentificată dar "probabil o admiratoare", este în alt pat. 

"Într-o seară, Sid şi-a pierdut complet controlul şi şi-a distrus camera", povesteşte Morris, 62  de ani, cunoscut şi pentru că l-a fotografiat pe legendarul Bob Marley.

"Camera mea era chiar alături de a sa şi când vacarmul s-a oprit am deschis uşa şi am văzut haosul", a explicat fotograful care a dorit să recreeze scena pentru a retranscrie "energia şi violenţa punk". 

Această violenţă a culminat după lansarea melodiei antimonarhie "God Save The Queen" - în care Sex Pistols consideră că familia regală fascistă. Solistul grupului John Lydon şi cei doi producători au fost atacaţi cu brici.

Denis Morris îşi aminteşte că "a fost urmărit pe stradă" de pro-monarhişti. "A devenit destul de înfricoşător, dar pentru mine a fost mai presus de toate o oportunitate de a-mi trăi visul (să fac fotografie documentară). Am fost acolo 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână”, povesteşte el.

La fel ca John Lydon, Sid Vicious şi-ar fi domolit retorica antimonarhistă dacă ar mai fi fost în viaţă? Solistul de la Sex Pistols, în vârstă de 66 de ani, a afirmat recent că a dezaprobat "la fel de mult” monarhia, dar că a respectat "simţul demnităţii" reginei. 

"Nimeni dintre noi nu a fost cu adevărat împotrivă, a fost doar ceva ce am spus pentru a crea o reacţie. Toţi părinţii noştri aveau o poză a reginei pe perete, sau a lui Iisus, aşa a fost (…) Eram doar rebeli”, spune Dennis Morris, care susţine că are un "respect profund" pentru regina.

Pentru fotograf, Sid Vicious avea de ce să devină un "megastar", chiar dacă moartea sa precoce era, după părerea lui, inevitabilă. "Avea într-adevăr, calităţile unei vedete. Problema lui a fost că mama lui i-a dat heroină când avea 14 ani... asta l-a ucis”, a spus Morris.

După ce a fost eliberat pe cauţiune ca urmare a uciderii lui Nancy Spungen, care a fost găsită înjunghiată în camera lor de hotel din New York, Vicious era îngrozit de ideea de a se întoarce la închisoare, spune fotograful, convins de nevinovăţia basistului. "Din cauza reputaţiei sale, a fost violat de multe ori, aşa că, atunci când a ieşit din închisoare, i-a spus mamei sale: "Nu pot să mă întorc la închisoare, nu pot", iar ea a plecat să cumpere droguri şi asta a fost ceea ce l-a ucis", spune fotograful.

Vicious a murit la patru luni după Spungen şi procesul nu a mai avut loc niciodată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.