Cel mai nou film scris şi regizat de Radu Jude, "Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii" ("Do Not Expect Too Much from the End of the World"), intră la sfârşitul acestei săptămâni în programul cinematografelor din România: Arad, Bacău, Bârlad, Bistriţa, Braşov, Brăila Bucureşti, Botoşani, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timişoara, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Topliţa etc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În film, Angela (Ilinca Manolache), asistentă de producţie, traversează Bucureştiul pentru castingul unei reclame despre protecţia muncii, comandată de o multinaţională. Ca o Alice în Ţara Minunilor întâlneşte în drumul ei epuizant oameni de afaceri, adevăraţi hărţuitori, victime ale accidentelor la locul de muncă, un partener de sex, propriul său avatar digital (Bobiţă), o altă Angela (Dorina Lazăr) dintr-un film mai vechi al lui Lucian Bratu, "Angela merge mai departe", dar şi pe strănepoata lui Goethe (Nina Hoss).

"Cineva a comparat filmul cu o şaorma cu de toate. Intenţia era uşor ironică, dar are dreptate şi pentru că filmul conţine multe lucruri, multe genuri, o mulţime de poveşti, de anecdote, de citate - toate scufundate în sosul comediei. Umane. Naraţiunea e bazată pe nişte întâmplări adevărate la care am participat sau am fost martor, poveşti mici, individuale, ale unor oameni prinşi în relaţii personale, profesionale, de muncă, în care se întâlnesc foarte multe linii de tensiune din interiorul felului în care funcţionează societatea noastră. În plus, este şi un omagiu adus unui frumos film din anii '80, 'Angela merge mai departe' al lui Lucian Bratu, iar marii actori din acel film - Dorina Lazăr şi László Miske apar şi în filmul nostru. Sper ca spectatorii să îl descopere cu delicii”, a comentat Radu Jude.

"Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii" pune în legătură diverse naraţiuni (despre exploatare, despre oboseală, despre moarte, despre imagini), diverse genuri (road-movie, comedie, film de montaj, film documentar), diverse tipuri de umor (de la cel de autobază la cel rafinat) şi diverse strategii estetice.

În rolurile principale îi regăsim pe Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrşan, Dorina Lazăr şi László Miske, alături de celebra actriţa germană Nina Hoss. Din distribuţie mai fac parte actorii Katia Pascariu, Şerban Pavlu, Nicodim Ungureanu, Ioana Iacob, Claudia Ieremia, Zita Moldovan, Rodica Negrea, Sofia Nicolaescu şi regretata Adina Cristescu, care ne-a părăsit recent.

Într-o apariţie specială - cineastul Uwe Boll.

"Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii" a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, unde a fost premiat cu Leopardul de argint - Premiul Special al Juriului, Menţiune din partea Juriului Ecumenic şi Premiul I din partea Juriului Tinerilor.

Filmul este propunerea României pentru Premiile Oscar 2024, categoria “Cel mai bun lungmetraj internaţional” şi până la anunţarea selecţiei finale, acesta este prezent atît în programele competiționale sau ca invitat special în cadrul celor mai importante festivaluri de film din lume, precum: New York, Chicago, Toronto, BFI London, Pusan, Viennale etc.

"Nu aştepta prea mult de la sfîrşitul lumii" este o producţie 4 Proof Film şi Micro Film, în coproducţie cu Paul Thiltges Distributions, Les Films d’Ici şi Kinorama, în asociere cu Bord Cadre Films şi Sovereign Films, realizată cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, Film Fund Luxembourg, Eurimages, Arte Cofinova/19 şi Croatian Audiovisual Centre, în colaborare cu Cineplexx România, EssenceMediacom şi Televiziunea Română.

Distribuţia în cinematografele din România este realizată de către Domestic Film, cu sprijinul CNC, DACIN SARA, UPFAR-ARGOA şi UCIN.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.