Criticii au fost în general pozitivi cu privire la "Now And Then", ultimul cântec al formaţiei The Beatles, la care Paul McCartney şi Ringo Starr au lucrat în ultimele luni, care a pornit de la o casetă demo înregistrată de regretatul coleg de trupă John Lennon şi realizată cu ajutorul inteligenţei artiiciale. În ultimele 18 ore, cântecul a fost ascultat de 4,4 milioane de ori pe YouTube. The Guardian i-a acordat patru stele din cinci şi a numit-o "un tribut emoţionant adus legăturii membrilor trupei". Muzicianul britanic Liam Gallagher a descris melodia "înduioşătoare".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Now n Then este absolut incredibilă, biblică, celestă, absolut incredibilă, sfâşietoare şi înduioşătoare în acelaşi timp", a fost verdictul muzicianului britanic Liam Gallagher. "Trăiască The Beatles!".

Melodia la care Paul McCartney şi Ringo Starr au lucrat în ultimele luni, care a pornit de la o casetă demo înregistrată de regretatul coleg de trupă John Lennon, a fost ascultată de 4,4 milioane de ori pe YouTube. 

Intitulat "Now And Then", proiectul a fost finalizat cu ajutorul AI - care a ajutat la extragerea vocii lui Lennon de pe înregistrarea demo - şi este descris de trupă ca fiind "ultimul" cântec în care apar Fab Four.

Atât McCartney, cât şi Starr au prezentat luni de zile viitorul proiect şi au distribuit la 1 noiembrie un film care a documentat istoria din spatele melodiei şi cum a luat naştere. Acesta a fost lansat la nivel mondial joi - comercializat ca un material cu două feţe, împreună cu single-ul de debut din 1962 "Love Me Do".

Liam Gallagher i-a răspuns pe X unui fan care şi-a amintit cât de emoţionant trebuie să fi fost procesul pentru membrii supravieţuitori. "Foarte trist, dar frumos în acelaşi timp", a răspuns Gallagher. "Aceasta este viaţa, cred că este confuz de încântătoare în acelaşi timp".

The Beatles au anunţat proiectul săptămâna trecută, când au postat imagini ale unei casete pe reţelele de socializare şi pe internet, precum şi proiecţii în Liverpool, oraşul natal al celor patru artişti.

Filmul emoţionant de 12 minute a fost difuzat, de asemenea, ca parte a unei serii de programe la BBC pentru a celebra moştenirea The Beatles.

În videoclip, McCartney explică modul în care Lennon a scris şi înregistrat pentru prima dată un demo al "Now And Then" doar cu pianul şi vocea sa, la sfârşitul anilor '70, în locuinţa din New York. După moartea acestuia, soţia sa, Yoko Ono, le-a predat înregistrarea lui McCartney, George Harrison şi Starr în 1994, împreună cu demo-urile pentru "Free As A Bird" şi "Real Love" - care au fost finalizate şi lansate ca "noi" Beatles la mijlocul anilor '90, ca parte a proiectului "Anthology" al trupei The Beatles.

Membrii supravieţuitori, împreună cu producătorul Jeff Lynne, au înregistrat părţi noi şi au finalizat un mixaj aproximativ pentru "Now And Then", dar "limitările tehnologice" au făcut ca vocea lui Lennon şi pianul să nu poată fi separate pentru un mixaj suficient de clar.

"Ne-a luat aproape un sfert de secol să aşteptăm până la momentul potrivit pentru a aborda din nou 'Now And Then'", a adăugat McCartney, amintindu-şi ulterior că lucrul cu Peter Jackson la apreciata serie documentară din 2021 "Get Back", l-a făcut să realizeze că ar putea salva demo-ul.

Moment important

"Este un moment important", spune Holly Tessler de la Universitatea din Liverpool, specializată în istoria şi moştenirea Beatles. "Este ciudat să te gândeşti că o trupă care s-a destrămat în urmă cu mai bine de 50 de ani îţi spune că acesta este ultimul nostru cântec... într-un fel, Paul şi Ringo, ambii în vârstă de 80 de ani, trag o linie. Este un moment foarte dulce, bănuiesc că pentru aproape toţi fanii Beatles se simte ca un final. Aşa că eu chiar cred că este semnificativ".

Melodia are contribuţii de la toţi cei patru membri ai grupului, inclusiv chitara înregistrată de regretatul George Harrison în 1995 şi vocea lui John Lennon extrasă din demo-ul original al piesei de la sfârşitul anilor '70. Acesta a fost scris şi cântat de Lennon în locuinţa sa din clădirea Dakota din New York City, unde a fost ucis în 1980.

Ce spun criticii

Criticii au fost în general pozitivi cu privire la "Now And Then", The Guardian acordându-i patru stele din cinci şi numindu-l "un tribut emoţionant adus legăturii membrilor trupei".

Clash descrie piesa ca fiind sentimentală şi "glorios de contagioasă", în timp ce Rolling Stone spune că este "declaraţia finală strălucită pe care Fab Four - şi fanii lor - o merită".

Majoritatea criticilor par să fie de acord că piesa nu se poate compara cu un cântec The Beatles înregistrat în mod tradiţional. The Telegraph, care a acordat cântecului trei stele, a remarcat că "Now And Then "nu atinge înălţimile pe care le aşteptăm de la o mare baladă Beatles".

Variety numeşte nedreaptă întrebarea dacă melodia se ridică "la înălţimea moştenirii impunătoare a Beatles sau a lucrărilor lor colective solo". "Bineînţeles că nu o face, dar este totuşi o plăcere neaşteptată", scrie Jem Aswad.

Ce spune Sir Paul McCartney

Sir Paul a declarat că experienţa înregistrării "Now And Then" a fost "magică".

"Când eram în studio, aveam vocea lui John în urechi, aşa că puteai să-ţi imaginezi că era în camera alăturată, într-o cabină sau ceva de genul acesta, iar noi lucram din nou cu el, aşa că a fost o bucurie", a declarat el pentru Clara Amfo de la Radio1.

"Nu mai experimentasem asta de mult timp, evident, şi apoi, dintr-o dată, iată-ne lucrând cu bătrânul Johnny".

Sir Paul a descris cântecul ca fiind emoţionant şi a spus că a vrut ca fanii să aibă parte de un "sentiment de iubire".

"Adesea asta încercam să facem cu discurile noastre, încercam să răspândim dragostea", a spus el. "Este John care vorbeşte despre "Mi-e dor de tine" şi lucruri de genul acesta, aşa că emoţie ar fi cuvântul cheie pe care oamenii să-l păstreze din el".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.