Elita muzicală americană s-a reunit, vineri seară, la New York pentru a-i celebra pe noii membri ai Rock and Roll Hall of Fame, panteonul rockului şi al multor alte stiluri muzicale populare: printre aceştia numărându-se Missy Elliott, Kate Bush şi George Michael, care a murit în 2016.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această instituţie cu sediul în Cleveland (Ohio), în nordul Statelor Unite, încearcă, de asemenea, să îşi îmbunătăţească imaginea în ceea ce priveşte diversitatea de gen şi etnică.

Pe lângă rapperiţa americană Missy Elliott, vedetele californiene Rage Against the Machine, Willie Nelson, o emblemă country texană în vârstă de 90 de ani, cântăreaţa americană de rock Sheryl Crow şi trupa de R&B The Spinners completează programul din 2023.

În cadrul unui concert de gală organizat în onoarea lor la Barclays Center din Brooklyn, vineri seara, cântăreţul George Michael a fost omagiat de Andrew Ridgeley, membru al trupei Wham!, iar pe scenă a fost interpretat un medley de Miguel, Adam Levine şi Carrie Underwood, inclusiv un cover al piesei "One More Try".

George Michael „ar fi fost încântat şi flatat să se alăture acestor rânduri consacrate”, potrivit lui Andrew Ridgeley. „George a fost unul dintre cei mai mari cântăreţi ai vremurilor noastre, vocea lui era sublimă (...) Durerea lui a vindecat sufletul şi harul lui a dat speranţă”, a adăugat el.

Sheryl Crow a cântat cele mai cunoscute melodii ale ei, inclusiv „If It Makes You Happy”, alături de Olivia Rodrigo, căreia i s-au alăturat Stevie Nicks şi Peter Frampton.

„Toată energia mea a fost dedicată experienţelor mele, iar acum am primit în schimb ceea ce am dat", a declarat Sheryl Crow.

Rock and Roll Hall of Fame - care a intervievat peste 1.000 de muzicieni, istorici ai muzicii şi directori din industria muzicală pentru a face selecţia - nu s-a limitat niciodată doar la rock şi şi-a deschis panteonul, de la prima ediţie din 1986, şi altor genuri: soul, blues, R&B, folk, country şi apoi rap.

Până în 2022, au fost incluşi în galerie rapperul Eminem şi regina country Dolly Parton.

Prima artistă hip-hop inclusă în Music Hall of Fame

Missy Elliott va deveni prima femeie vedetă a hip-hop-ului - un gen cultural şi muzical care şi-a sărbătorit cea de-a 50-a aniversare în această vară la New York - care va fi inclusă în Music Hall of Fame.

Pentru a deveni una dintre ele, trebuie să ai cel puţin 25 de ani de carieră după primul tău succes comercial.

Cântăreaţa de rap Queen Latifah o va introduce pe Missy Elliott, o "binecuvântare", a declarat ea pentru ABC, deoarece "indiferent de ceea ce spun oamenii, lumea hip-hop-ului este atât specială, cât şi unică".

Rapperul Big Boi, la rândul său, a învestit-o pe celebra compozitoare şi muziciană britanică Kate Bush, în vârstă de 65 de ani, care anunţase vineri, într-un comunicat de presă, că "nu va putea participa" la ceremonie, fără a da vreun motiv, dar spunând că se simte onorată.

Rock and Roll Hall of Fame este unul dintre pilonii acestei industrii, la fel ca şi Recording Academy, care supraveghează Premiile Grammy, Oscarurile muzicii.

La fel ca multe instituţii culturale şi de divertisment din Statele Unite, Hall of Fame a trebuit să facă eforturi pentru a-şi îmbunătăţi imaginea şi politica de diversitate: să fie mai puţin masculină şi mai puţin albă.

Whitney Houston, Aretha Franklin şi Madonna au fost incluse în mod special, dar femeile au reprezentat abia 10% din cei 1.000 de membri ai Hall of Fame din 1986.

Controverse

Instituţia a fost zguduită de controverse în septembrie. Jann Wenner, un om de afaceri american în vârstă de 77 de ani şi fondatorul respectabilei reviste Rolling Stone în 1967, a fost înlăturat din consiliul de administraţie al Hall of Fame pentru comentarii considerate rasiste şi sexiste în The New York Times.

Întrebat despre absenţa totală a muzicienilor de culoare în ultimul său omagiu adus celor mai mari vedete ale rockului ("The Masters"), Jann Wenner a răspuns că niciuna dintre cântăreţele rock "nu s-a exprimat într-un mod suficient de structurat intelectual".

Preşedintele Rock and Roll Hall of Fame, John Sykes, a dat asigurări săptămâna aceasta pentru The New York Times că "electoratul este suficient de tânăr şi divers pentru a lua cu adevărat cele mai bune decizii cu privire la cine ar trebui să fie inclus". „Trebuie să ne descurcăm mai bine, dar facem progrese", a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.