Ministrul francez al Culturii, Roselyne Bachelot, a estimat, marţi, că cea de-a 46-a ceremonie a premiilor César, marcată de mai multe declaraţii şi gesturi ale participanţilor care au strigat disperarea artiştilor, "nu a fost utilă cinematografiei franceze", scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ceea ce m-a frapat este faptul că în cele din urmă, "mitingul politic", latura acestei afaceri a afectat imaginea cinematografiei franceze, în timp ce este ajutată masiv", a declarat ministrul la radio RTL, avansând cifra de 1,2 miliarde de euro ajutoare pentru cinema în 2020. 

"Al doilea lucru care m-a frapat, este ruptura cu publicul, pe reţelele de socializare, în comentarii, în contextul în care oamenii iubesc cinemaul", a adăugat ea. "A reieşit o antipatie absolut incredibilă", potrivit lui Roselyne Bachelot. 

"Cinematografia este o industrie, culturală şi creativă. Premiile César sunt o vitrină pentru a ne vinde producţiile la nivel internaţional. Vedeţi ce imagine a oferit aceasta? Este sfâşietor să vezi artişti călcându-şi în picioare instrumentul de lucru", a mai spus ea. 

"Este dureros ce se întâmplă acum, să laşi oamenii să moară aşa, şi nu vorbesc doar de artişti, ci şi de elevii care mor de foame, de oamenii care lucrează în sănătate, de Educaţia naţională, este sfâşietor, este vulgar", a reacţionat actriţa franceză Corinne Masiero, întrebată despre comentariile ministrului. 

Vineri seară, în timpul celei de-a 46-a ceremonii a premiilor César, scena a servit de mai multe ori drept platformă pentru participanţii care au plasat criza din sănătate şi închiderea spaţiilor de cultură în centrul declaraţiilor lor. 

Actriţa Corinne Masiero, în vârstă de 57 de ani, a fost protagonista galei premiilor Cesar, după ce s-a dezbrăcat pe scenă, având inscripţionat pe piele mesajele: "Fără cultură, fără viitor" şi "Dă-ne arta înapoi, Jean", referire la premierul francez Jean Castex. Masiero, care a înmânat premiul pentru costume, a apărut pe scenă îmbrăcată într-un costum de măgar, de care s-a dezbăcat. "Toţi suntem goi acum", a spus ea, referindu-se la faptul că teatrele şi cinematografele din Franţa sunt închise.

Marele câştigător al galei a fost filmul "Adieu les Cons", regizat de Albert Dupontel, care a primit şapte trofee, între care pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun actor în rol secundar, Nicolas Marié.

Laure Calamy a fost numită cea mai bună actriţă pentru rolul din "Antoinette dans les Cévennes", iar cel mai bun actor în rol principal a fost desemnat Sami Bouajila pentru "Un fils". 

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar i-a fost decernat belgiencei Emilie Dequenne pentru rolul din filmul ”Les choses qu’on dit, les choses qu’on fait”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.