Mii de buzoieni au ieşit în stradă, vineri seară, pentru a asista la parada cu torţe a dacilor şi romanilor, care a deschis prima ediţie a festivalului Buzău Fest, organizat de Consiliul Judeţean Buzău pentru promovarea judeţului, a obiceiurilor şi tradiţiilor locale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 100 de membri ai celor trei trupe invitate în festival, Garda Apulum din Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna din Cluj şi Geto-dacii din Iaşi, îmbrăcaţi în costume specifice, au pornit din centrul municipiului Buzău cu torţe aprinse şi au mărşăluit pe străzi pentru a vesti locuitorilor oraşului că urmează două zile de festival în care se vor putea întâlni cu istoria antică a locului.

"Este vorba despre prima seară a Buzău Fest, o premieră pentru Muntenia, şi nu doar pentru Buzău. Un eveniment care se va desfăşura la Sărata Monteoru unde noi cei peste 100 de daci, romani, gladiatori vom, da viaţă istoriei antice şi vom promova patrimoniul antic al acestor locuri. Este o invitaţie la o călătorie în timp, prin istoria antică a acestor meleaguri. Ne-am adunat la Buzău destul de mulţi pentru că de obicei nu ne strângem atât de mulţi la astfel de evenimente. De asemenea, şi publicul a fost extraordinar. Aa ieşit în număr foarte mare pe străzi şi nu ne aşteptam”, a declarat Liviu Zgârciu, conducătorul Gărzii Apulum, din Alba Iulia.

La marşul care s-a încheiat după mai bine de o oră a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, care s-a declarat plăcut surprins de faptul că buzoienii au ieşit în număr foarte mare din case pentru a asista la parada cu torţe.

"Astăzi a fost o paradă cu torţe, o premieră pentru Buzău şi pentru întreaga Muntenie. Practic în această seară s-a vestit începerea celor două zile de festival. Practic mâine se va deschide oficial festivalul şi timp de două zile buzoienii şi nu numai sunt invitaţi să vină în umăr mare, pentru că vrem să promovăm tradiţia, istoria, valorile locale şi chiar şi turismul buzoian. Aşteptăm să ne fie aproape cât mai mulţi buzoieni şi nu numai pentru că vor fi două zile care merită. Parada a fost o reuşită şi am înţeles asta din numărul foarte mare de buzoieni care au ieşit să ne vadă şi s-au alăturat marşului nostru. Însemnă că oamenii sunt doritori de artă, de cultură, cred ca vremea kitsch-lui  a trecut, sper să promovăm adevăratele valori şi aşa şi oamenii vor fi alături de noi în număr cât mai mare”, a declarat Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.

Prima ediţie a Buzău Fest se va desfăşura în zilele de sâmbătă şi duminică în staţiunea balneoclimaterică de interes naţional Sărata Monteoru, situată la 20 de kilometri de municipiul Buzău.

Prima zi de festival, sâmbătă, va debuta cu prezentarea trupelor care timp de două zile îi vor introduce pe buzoieni în atmosfera de altă dată. Este vorba despre Garda Apulum din Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna din Cluj şi Geto-dacii din Iaşi.

Aceştia vor amenaja la locul de desfăşurare din Sărata Monteoru o serie de ateliere antice de prelucrare a osului, prelucrare a lemnului, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, metalurgie, fierărie, metaloplastie, bucătărie. Totodată cei interesaţi vor putea vedea cum se antrenau odinioară soldaţii şi gladiatorii.

Din programul festivalului mai fac parte recitaluri ale elevilor Liceului de Arte „Margareta Sterian” din Buzău, dansuri antice, târguri de sclavi, lupte de gladiatori, punerea în scenă a celebrei bătălii dintre daci şi romani sau  incinerarea unei căpetenii dacice.

De asemenea, la festival vor fi invitaţi să participe meşteri populari din Buzău, dar şi producători ai produselor tradiţionale buzoiene recunoscute la nivel european, cum ar fi cârnaţii de Pleşcoi sau covrigii de Buzău.

Festivalul se va încheia duminică seară cu un concert al formaţiei Zdob şi Zdub, urmat de un foc de artificii.

Consiliul Judeţean Buzău a alocat pentru organizarea primei ediţii a Buzău Fest 120.000 de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.