Michel Demopoulos, fost director al Festivalului de la Salonic (TIFF), arhitectul „internaţionalizării” acestei instituţii cinematografice greceşti, a murit, joi, la Atena, la vârsta de 73 de ani, din cauza cancerului, potrivit unei surse apropiate familiei, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Născut la 2 septembrie 1949 în Franţa, Michel Demopoulos a studiat cinematografia în Franţa înainte de a reveni în ţara sa de origine în anii 1970, unde şi-a urmat pasiunea pentru cea de-a şaptea artă scriind recenzii pentru ziare şi participând la programarea emisiunilor cinematografice la televiziunea publică Ert în anii 1980.

În 1991, a fost numit director artistic al Festivalului de Film de la Salonic unde s-a remarcat prin „insuflarea unui aer de originalitate” şi prin „lărgirea orizontului internaţional al instituţiei”, a indicat joi, într-un comunicat, TIFF.

„Dragostea lui profundă pentru cinema, zelul şi nevoia de a scoate în evidenţă cei mai promiţători regizori, genuri şi tendinţe, l-au împins să-şi realizeze visul de a internaţionaliza Festivalul de Film de la Salonic”, a subliniat TIFF.

Michel Demopoulos a părăsit Festivalul în 2004, după un mandat îndelungat în care a organizat o serie de retrospective, precum şi treizeci de ediţii dedicate cinematografiei greceşti şi internaţionale.

Aparţinând generaţiei Cahiers du cinema, o revistă franceză de referinţă, a urmărit şi a participat activ la „noul val” al cinematografiei greceşti după cei şapte ani de dictatură şi restabilirea democraţiei în Grecia în 1974, inspirat atunci de cinematografia franceza.

A fost membru fondator al Premiului European de Film al Publicului (LUX) acordat de Parlamentul European şi Academia Europeană de Film şi membru al consiliului de administraţie al programului UE „Europa Cinemas”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.