Imagini video din singurul turneu al trupei The Beatles în Japonia din 1966 au fost lansate recent în urma unei lungi bătălii legale în ţară, spre bucuria fanilor legendarei trupe rock britanice, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest film fără sonor, alb-negru, de 35 de minute, acum disponibil gratuit pe YouTube, a fost realizat la acea vreme de poliţia japoneză din motive de securitate.

Se pot vedea aici cei „patru fabuloşi” zâmbind în timp ce coboară din avion, îmbrăcaţi în chimonouri uşoare, apoi în faţa unei mulţimi delirante în holul Nippon Budokan din Tokyo, sau chiar operaţiuni ale poliţiei din culise.

Aceste arhive au un detaliu ciudat: în afară de cei patru membri The Beatles, feţele tuturor celorlalţi filmaţi sunt blurate, pentru respectarea intimităţii. De ani de zile, chestiunea drepturilor de imagine ale persoanelor filmate în ciuda lor în acest film a fost motiv de dispută între fanii japonezi ai formaţiei The Beatles şi apărătorii dreptului la informaţie, pe de o parte, şi poliţia locală, pe de altă parte.

Fanii au mers până la Curtea Supremă a Japoniei pentru a încerca să şteargă o versiune necenzurată, argumentând că este un „document istoric” şi spunând că este absurd să doreşti să blurezi feţele filmate cu peste 50 de ani în urmă şi, prin urmare, practic imposibil de identificat astăzi, după părerea lor. Dar Curtea le respinsese argumentele în 2018, iar propunerea poliţiei de a lansa o versiune cu feţe pixelate a prevalat în cele din urmă.

Întrebat luni de AFP, avocatul reclamanţilor, Satoshi Shinkai, a spus că acest film „iese pentru prima dată din umbră (...). Sunt sigur că experţii The Beatles şi fanii din întreaga lume vor fi interesaţi îndeaproape de asta”, a spus Satoshi Shinkai, el însuşi un fan al trupei din Liverpool.

The Beatles rămân extrem de populari în Japonia, deşi au făcut un singur turneu de doar cinci concerte acolo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.