„Mariupolis 2”, documentar realizat de regretatul Mantas Kvedaravičius, care a fost prezentat în premieră mondială în luna mai la Cannes, va deschide cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL 2022, ce va avea loc în perioada 8 - 14 august la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Mariupolis 2”, care va fi prezentat în premieră în România la ANONIMUL, este ultimul film - neterminat - al regizorului lituanian Mantas Kvedaravičius, care a fost capturat de armata rusă şi ucis în regiunea Mariopol, în Ucraina, la finalul lunii martie.

Documentarul a fost montat în timp record de logodnica regizorului, Hanna Bilobrova, împreună cu producătorii proiectului, pentru a putea avea fi prezentat la Festivalul de la Cannes.

Bilobrova şi Kvedaravičius se întorseseră să filmeze din nou în Mariupol, în plin război, pentru a documenta oamenii şi locurile pe care le filmaseră în 2015 pentru documentarul „Mariupolis”. Regizorul intenţiona să arate cum continuă viaţa acestor oameni printre bombardamente, cu imagini la limita dintre tragedie şi speranţă.

„Mariupolis 2” este o compilaţie de imagini filmate de documentarist, fără voce din off sau muzică, şi cuprinde cadre lungi din viaţa cotidiană a acestor oameni care încearcă să supravieţuiască războiului, „o mărturie a rezistenţei umane”, potrivit Screen Daily.

Kvedaravičius spunea într-una din notele sale din timpul filmărilor: „Este raiul din mijlocul iadului, bătăile delicatele de aripi ale unui fluture apropiindu-se, mirosul morţii în cele mai crude dimensiuni. Este viaţa pulsând”. 

„Mariupolis 2” face parte din programul Focus Ucraina, alături de „Butterfly Vision” şi „Bad Roads”.

Selecţionerii ANONIMUL au avut o preocupare continuă pentru cinematografia ţării vecine, cu mult înaintea conflictului armat. Spectatorii festivalului au putut vedea de-a lungul anilor producţii sau coproducţii ucrainene la Sfântu Gheorghe iar Serghei Loznitsa a fost invitatul ediţiei din 2019.

Drama „Butterfly Vision” a debutat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes. Filmul o are în centru pe Lilia (interpretată de Rita Burkovska) care, după două luni de captivitate pe front, descoperă că a rămas însărcinată în urma unui viol. Încearcă să supravieţuiască traumei, mai ales că societatea nu este pregătită să o accepte nici pe ea, nici pe copil.

„Bad Roads”, recompensat cu cinci trofee ale Academiei Ucrainene de Film, inclusiv pentru scenariu, cuprinde patru poveşti scurte. Acţiunea are loc de-a lungul drumurilor din Donbass, în timpul conflictului din regiune, când au loc numeroase abuzuri şi bombele răsună necontenit.

Programul festivalului cuprinde două competiţii de scurtmetraje, româneşti şi internaţionale, anunţate în luna iunie, o competiţie de lungmetraje, dar şi proiecţii în afara concursului şi evenimente conexe.

Numeroşi cineaşti vor fi prezenţi pentru întâlniri şi discuţii cu publicul, iar toate detaliile şi programul complet vor fi anunţate zilele următoare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.