Mai mult de 200 de balene au eşuat pe o plajă îndepărtată de pe coasta de vest a Tasmaniei, Australia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jumătate, dintre care jumătate par a fi încă în viaţă, au fost descoperite la intrarea în portul Macquarie, acelaşi loc îndepărtat în care a avut loc cel mai grav incident de acest fel din Australia în urmă cu doi ani.

Salvatorii au fost trimişi în zonă.

Nu este clar ce a determinat balenele să plaje pe o plată.

Incidentul are loc la o zi după o blocare în masă în nordul Tasmaniei.

În incidentul de marţi, 14 tineri caşaloţi au fost găsiţi morţi pe Insula Regelui, în strâmtoarea Bass.

Experţii plănuiesc o salvare a celor 230 de balene descoperite miercuri, dar operaţiunea va fi „complexă” din cauza locaţiei, a declarat, într-un comunicat, Departamentul pentru Resurse Naturale şi Mediu din Tasmania. 

„Se pare că aproximativ jumătate dintre animale sunt în viaţă”.

Macquarie Harbour este un port mare, puţin adânc, într-o zonă rurală. Se preconizează că mai multe balene vor muri peste noapte.

Localnicii au acoperit balenele eşuate cu pături şi au turnat găleţi cu apă peste ele pentru a încerca să le ţină în viaţă.

În septembrie 2020, a fost lansată o operaţiune uriaşă de salvare atunci când aproape 500 de balene pilot au rămas blocate în acelaşi port.

Este posibil ca balenele să fi „navigat greşit”, să fi urmat un lider bolnav sau dezorientat sau să fi ajuns în ape mai puţin adânci, a spus cercetătoarea Vanessa Pirotta pentru BBC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.