Cea de-a zecea ediţie a Balkanik Festival - Home of World Music a avut loc între 8 şi 10 septembrie, în Grădina şi pe strada Uranus. Au participat mai mult de 12.000 spectatori în cele trei zile în care s-a desfăşurat, cu mulţi străini veniţi în Bucureşti pentru eveniment.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noutatea care a marcat cei zece ani de Balkanik Festival a fost târgul de artizanat şi meşteşuguri reinterpretate, delicii gastronomice şi muzica asigurată de nouă DJ la care accesul a fost liber. 

Reunind Occidentul şi Orientul, Grădina Uranus a găzduit nouă concerte live, cu artişti din opt ţări, iar selecţia din 2023 a inclus atât artişti cunoscuţi şi îndrăgiţi de public, dar şi emergenţi, cu toţii explorând muzică tradiţională reinterpretată şi fuzionată.

Pe scenă au urcat vineri Kristijan Azirovic Orkestar (Serbia), Paulina (România) şi SMADJ Balkan Project (Franţa-Tunisia); Ufuk Coşkun & friends (Turcia-România), Taraf de Caliu (România) şi Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Fanfara din Zece Prăjini (România) au concertat sâmbătă, iar ultima zi de festival i-a adus în faţa publicului pe Wernyhora (Polonia), Extraliscio (Italia) şi Papiers d’Arménies cu Dan Gharibian (Armenia-Franţa). Duminică, în timpul zilei, muzica a fost asigurată în Grădină de Obeah.

Scena de pe strada Uranus a reunit nouă DJ din zona de world music şi nostalgie: M.O.Z.A.R & Bad Mirel, Pixar Stelar, Daniel Mitulescu, Ligia Keşişian & Lucas Molina, Irina Popescu, ABASC, Miko.

Grădina Uranus şi Strada Uranus au găzduit 20 de designeri, artizani şi meşteri şi numeroase demonstraţii şi ateliere ale unor meşteşuguri vechi - ţesătură la război, ceramică, broderii, realizare bijuterii, prelucrare argint şi cupru. De asemenea, în douăzeci de zone gastronomice variate, gurmanzii au putut gusta delicii culinare, de la mâncare la ceaun la bunătăţi vegane orientale, bucate din America Latină şi cafea la nisip.

O altă noutate a ediţiei aniversare a fost zona de dezbateri despre comunitatea ca resursă, activarea comunităţilor locale, dezbateri despre slow fashion şi slow design, ecosistem cultural, re-sourcing de muzici locale, ecopatrimoniu, sustenabilitate etc. Şi, în premieră în 2023, Sambodhi Yoga Studio a adus la festival peste 10 clase de yoga şi mişcare.

Şi micii vizitatori au putut participa la numeroase ateliere şi spectacole destinate lor, de la pictură pe ceramică, modelaj în lut, colaje, steluţe origami şi până la face painting, codiţe cu aţă, baloane uriaşe de săpun, jonglerii şi spectacole cu gheaţă carbonică.

Turnul de Apă proiectat de Anghel Saligny, faimosul monument istoric pe care bucureştenii îl pot vedea o dată pe an, la Balkanik Festival, a fost în centrul evenimentului prin video mapping cu visuals oferite de Adistu, cu ajutorul unor videoproiectoare de ultimă generaţie.

„Balkanik Festival este proiect co-finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă 2023”. Pentru informaţii detaliate despre programul de finanţare al Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB, puteţi accesa www.arcub.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.