Cea de-a zecea ediţie a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest începe vineri, iar cineaştii Claude Lelouch, Albert Serra şi Ladj Ly se numără între invitaţi. Spania este ţara în Focus, actorului Vlad Ivanov îi va fi dedicată o secţiune care va cuprinde patru lungmetraje, iar şapte filme care au fost selectate anul acesta la Cannes vor fi prezentate în exclusivitate în festival.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 18 octombrie încep şi ediţiile locale ale Les Films de Cannes la Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara.

În Bucureşti, gala de deschidere a festivalului este programată vineri, la ora 19:00, la Cinema Pro, în prezenţa sărbătoritului ediţiei, actorul Vlad Ivanov, şi a cineastului francez Claude Lelouch, care va prezenta cel mai recent film al său, „Les plus belles années d’une vie” (2019), şi va participa după proiecţie la o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Tot vineri, Lelouch va introduce, la sala „Elvire Popesco”, de la ora 18:00,  filmul care i-a adus un Palme d’Or şi un premiu Oscar, „Un homme et une femme” (1966).

Sălile bucureştene în care vor putea fi vizionate filmele sunt Cinema Pro, Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Muzeul Ţăranului, Instituto Cervantes, Muzeul Naţional de Artă al României - Sala Auditorium şi Cinemateca Union. 

Tot vineri, dar la Cinema Muzeul Ţăranului, regizorul Bálint Kenyeres şi actorul Vlad Ivanov vor fi prezenţi pentru o discuţie cu publicul la proiecţia filmului „Hier”, de la ora 20:30. „Hier” va fi proiectat în cadrul retrospectivei pe care festivalul o organizează pentru Vlad Ivanov, cu ocazia împlinirii a 50 de ani – intitulată Ivanov50. Secţiunea va cuprinde filmele „Principii de viaţă”, de Constantin Popescu, „Sunset”, de László Nemes, şi „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu.

Vlad Ivanov, în „Hier”
Vlad Ivanov, în „Hier”

Cinefilii vor avea ocazia să participe la o conversaţie mai amplă cu Claude Lelouch, pe 19 octombrie, la sala „Elvire Popesco”, la finalul proiecţiei „Les plus belles années d’une vie”, moderată de criticul de film Ionuţ Mareş, dialog urmat de conferinta „Débat des auteurs”, în care celor doi li se va alătura, de la ora 16:45, regizorul Elia Suleiman pentru o discuţie despre starea cinematografului de astăzi.

Printre proiecţiile de neratat ale acestei ediţii se numără filmele de la Cannes care nu au fost achiziţionate de distribuitori pentru fi proiectate în cinematografe în România. „A Hidden Life”, de Terence Malick, „Chambre 212”, de Christophe Honoré, „Sibyl”, de Justine Triet, „Hors Normes”, de Eric Toledano şi Olivier Nakache, „Nina Wu”, de Midi Z, „Jeanne”, de Bruno Dumont, şi „The Gangster, the Cop, the Devil”, de Won-Tae Lee, vor rula la Bucureşti.

„A Hidden Life”
„A Hidden Life”

Din 18 octombrie începe şi Les Films de Cannes à Cluj (18-20 octombrie). Marile premii de la Cannes se vor vedea la Cinema Victoria, iar seara de deschidere se va desfăşura în prezenţa actorilor Daniel Plier şi Emil Măndănac, care vor sta de vorbă cu publicul după proiecţia filmului „Maria, Regina României”.

Les Films de Cannes à Timişoara (18-20 octombrie) va avea loc în Aula Magna a Universităţii de Vest. Cinefilii vor putea urmări în prima zi comedia clasică spaniolă „Bienvenido Mister Marshall”, filmul „Dolor y gloria”, de Pedro Almodóvar, dar şi „Timişoara, decembrie 1989” al regretatului Ovidiu Bose Paştină.

Cinefilii din Iaşi sunt invitaţi, tot vineri, la deschiderea celei de-a patra ediţii a Les Films de Cannes à Iaşi (18-20 octombrie), care se va desfăşura la Cinema Ateneu. Evenimentul va începe cu proiecţia filmului documentar „Cannes, le festival libre”, în prezenţa Irinei Margareta Nistor. Apoi vor rula „Dolor y gloria”, de Pedro Almodóvar. 

La Les Films de Cannes à Bucarest vor fi invitaţi speciali Elia Suleiman, regizorul filmului „It Must be Heaven", câştigătorul premiului special al juriului la Cannes 2019, regizoarele Mounia Meddour şi Jasmila Žbanić.

Spania este ţara în focus la cea de-a zecea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, iar cineastul catalan Albert Serra va fi invitatul special.

„Dolor y Gloria”, de Pedro Almodóvar, cu Antonio Banderas, premiat pentru interpretare, „O Que Arde” al lui Olivier Laxe, recompensat cu premiul juriului Un Certain Regard, şi provocatorul „Liberté”, regizat de Albert Serra, câştigător al premiului special al juriului în aceeaşi secţiune, fac parte din focusul Spania.

Antonio Banderas, în „Dolor y gloria”
Antonio Banderas, în „Dolor y gloria”

Albert Serra va fi invitat de onoare al festivalului şi va introduce publicului un triptic cu operele sale: pe lângă „Liberté” (2019), vor fi prezentate „La mort de Louis XIV” (2016) şi „Història de la meva mort” (2013). 

Cineastul francez Ladj Ly, considerat revelaţia anului pe Croazetă, recompensat cu premiul juriului pentru „Les Misérables”, film pe care îl va prezenta la Bucureşti în al doilea weekend de festival.

Ziua de Aur (26 octombrie) va aduce, la Cinema „Elvire Popesco”, câştigătoarele de anul acesta ale trofeelor Ursul de Aur - Berlin („Synonimes”, de Nadav Lapid), Camera d'Ór („Nuestras Madres”, de César Diaz) şi Palme d’Or („Parasite”, de Bong Joon-ho).

Aflată la cea de-a patra ediţie, secţiunea de Works in Progress (WiP) a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest aduce anul acesta în atenţia profesioniştilor din industria filmului 23 proiecte produse sau coproduse în România, toate aflate în faza de postproducţie. Evenimentul va avea loc în zilele de 19 şi 20 octombrie, la CINETic. Producţiile vor avea şansa de fi vizionate de unii dintre selecţionerii celor mai prestigioase festivaluri de film din Europa: Cannes, Berlin, Locarno, Karlovy Vary, Sarajevo.

Les Films de Cannes à Bucarest se va încheia pe 27 octombrie.

Programul complet al celei de-a zecea ediţii a Les Films de Cannes à Bucarest poate fi consultat pe filmedefestival.ro.

Bilete pentru proiecţiile de la sălile Cinema Pro, Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Muzeul Ţăranului şi Muzeul Naţional de Artă al României - Sala Auditorium au preţul de 20 de lei. La Cinemateca Union biletele costă 10 lei sau 8, 5, 3 lei pentru posesorii de abonamente.

Pentru fiecare proiecţie un număr de până la 20 de locuri vor fi puse în vânzare exclusiv în locaţii cu 15 minute înainte de începerea proiecţiei.

Biletele se achiziţionează din reţeaua Eventbook şi de la casieriile cinematografelor „Elvire Popesco”, Muzeul Ţăranului şi Union.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.