Les Films de Cannes à Bucarest, ediţia a 13-a, are loc între 21 şi 30 octombrie. Filmul premiat anul acesta cu Palme d'Or la Cannes, „Traingle of Sadness”, de Ruben Östlund, va fi proiectat în premieră naţională, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am devenit interesat de regia de film pentru că imaginea e foarte, foarte puternică atunci când vine vorba de schimbarea comportamentului uman” spunea şi regizorul suedez Ruben Östlund, laureat cu Palme d'Or în 2022 pentru încă o capodoperă caustică, inclasabilă, care va fi prezentată în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest în premieră naţională.

„Satire sălbatice”, aşa pot fi descrise filmele unuia dintre cei mai originali cineaşti europeni. Copil teribil al cinematografiei suedeze contemporane, Ruben Östlund nu vrea ca publicul său să fie confortabil. El propune un cinematograf al disconfortului, care străpunge în mod hilar pretenţiile burgheze şi demontează structurile fragile ale societăţii contemporane.

„Personajele lui Östlund sunt invariabil şarlatani vanitoşi şi egoişti, care merită să fie pedepsiţi atunci când un eveniment de viaţă catastrofal le distruge aparenţele de respectabilitate. Bărbaţii, în special, nu o duc deloc uşor în ordinea cosmică a lui Östlund, unde vârful ascuţit al băţului său satiric este păstrat pentru a distruge pompozitatea slabă a ego-ului masculin”, scrie site-ul Mubi.com

Filmele sale, brutal de amuzante, subminează cu veselie răutăcioasă imaginea de sine a Suediei, care e păzită cu străşnicie ca bastion al liberalismului progresist. Cu o bucurie subversivă, Östlund testează limitele idealurilor sociologice ale naţiunii sale, înregistrând adesea de la distanţă, ca un fotograf de animale sălbatice care a dat, cu uimire, peste o specie extraterestră.

În „Triangle of Sadness”, distribuit în România din 18 noiembrie de Independenţa Film, ierarhia socială este răsturnată, dezvăluind relaţia de prost gust dintre putere şi frumuseţe. Un cuplu celebru de fotomodele, Carl (Harris Dickinson) şi Yaya (Charlbi Dean), este invitat într-o croazieră de lux pentru cei foarte bogaţi, condusă de un căpitan de vas dezlănţuit (Woody Harrelson). Ceea ce părea la început instagramabil se termină catastrofal, lăsându-i pe supravieţuitori blocaţi pe o insulă pustie şi luptând pentru supravieţuire. Această fabulă modernă despre drepturile şi dinamica puterii este şi o puternică opţiune pentru Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original. La Cannes, „Triangle of Sadness” a fost unul dintre cele mai discutate filme ale festivalului. Östlund navighează aici în ape noi, oferind o satiră provocatoare, grotescă şi muşcătoare despre eterna luptă de clasă.

„Absolut dezechilibrat în cel mai bun mod cu putinţă, garantat că-ţi va stârni suficiente hohote de râs ca să te doară stomacul, dar lăsându-te în acelaşi timp cu multe lucruri la care să te gândeşti după aceea”, spunea Alysha Prasad pentru Room with a View.

Secţiunea Avanpremierele Toamnei se întoarce, mai bogată ca oricând: filmele româneşti ce urmează să fie lansate în cinematografe vor putea fi văzute în premieră la LFDC.13. Revin şi programele Managing Talents, care se adresează cu precădere nevoilor comunităţilor de actori, WiP - Work in Progress – o iniţiativă care îşi propune să expună proiectele de film încă în lucru ale unor cineaşti români profesioniştilor din industria de film internaţională.

Proiecţiile celor mai premiate filme de la Cannes de anul acesta se vor desfăşura la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinemateca Eforie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.