Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc anul acesta între 18 şi 27 octombrie, va cuprinde o retrospectivă dedicată actorului Vlad Ivanov, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, transmit organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Les Films de Cannes à Bucarest, care are loc în Bucureşti la Cinema PRO, Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Muzeul Ţăranului şi alte spaţii, precum şi în diverse oraşe din ţară, împlineşte 10 ani. 

Secţiunea Ivanov 50 va include filme care l-au adus în atenţia publicului şi a industriei la nivel internaţional şi filme în care el interpretează roluri în diverse limbi străine. 

Vlad Ivanov, născut pe 4 august 1969 în Botoşani, într-o familie cu origini lipoveneşti, a urmat cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, avându-i profesori îndrumători pe Sanda Manu şi Gheorghe Visu. După absolvire, a devenit actor al Teatrului Naţional din Bucureşti, dând viaţă unor personaje emblematice. De-a lungul carierei sale teatrale, Vlad Ivanov a lucrat regizori originali şi creativi precum Victor Ioan Frunză, Alexandru Tocilescu, Alexandru Dabija şi Andrei Şerban.

După mai multe roluri secundare în filme româneşti, consacrarea internaţională a venit odată cu rolul principal interpretat în „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, film distins în 2007, la Cannes, cu premiul Palme d’Or. Pentru rolul Viorel Bebe, lui Vlad Ivanov i-a fost acordat premiul pentru cel mai bun actor al anului de către Asociaţia Criticilor de Film din Los Angeles.

Vlad Ivanov a revenit la Cannes în 2009 cu roluri în filmele „Poliţist, adjectiv”, de Corneliu Porumboiu, şi „Amintiri din epoca de aur”, de Cristian Mungiu, iar în 2010 şi 2012 cu roluri în filmele „My Joy” şi „In the fog”, de Serghei Loznitsa. În 2016, actorul a reuşit performanţa de a fi prezent la Cannes în trei filme din selecţia oficială: „Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, „Toni Erdmann”, de Maren Ade, şi „Câini”, de Bogdan Mirică.

În România, Vlad Ivanov a fost şi protagonistul unor filme precum „Un pas în urma serafimilor” (r. Daniel Sandu), „Principii de viaţă” (r. Constantin Popescu), colaborând totodată şi cu regizori precum Radu Muntean (r. „Un etaj mai jos”), Călin Peter Netzer (r. „Poziţia copilului”, film distins cu Ursul de Aur la Berlin, în 2013).

În 2013, a fost distribuit în filmul american „Snowpiercer” – regizat de Bong Joon-ho – câştigător al premiului Palme d’Or în acest an. A interpretat apoi şi personaje în limbile franceză („Hier” de Bálint Kenyeres), spaniolă („Crematorio”), italiană („Mar Nero”, de Federico Bondi), rusă (Serghei Loznitsa) şi slovacă („The Disciple”, de Ivan Ostrochovský).

În anul 2017, Vlad Ivanov a primit rolul principal masculin în filmul maghiar „Apusul”, al regizorului László Nemes (premiat cu Oscar în anul 2016 pentru „Son of Saul”). Filmul, care a avut premiera la prestigiosul festival din Veneţia, unde a fost distins cu premiul criticii FIPRESCI, a fost lansat în iunie pe marile ecrane româneşti.

Anul acesta, Vlad Ivanov s-a întors în competiţia de la Cannes, având rolul principal în filmul „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, pentru care actorul a învăţat El Silbo, un limbaj non-verbal fluierat, folosit în insula spaniolă La Gomera. Filmul va fi distribuit de Ro Image 2000, începând cu 13 septembrie.

Ediţia a zecea a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc anul acesta între 18 şi 27 octombrie şi va da ocazia publicului român să vadă sau să revadă o bună parte din filmele în care Vlad Ivanov a fost protagonist, inclusiv cele în care joacă în alte limbi.

Ediţia a zecea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.