Prima ediţie a Kinosaga, festival de film pentru copii, va avea loc între 28 mai şi 1 iunie, la Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin, unde sunt pregătite proiecţii, ateliere şi cluburi de lectură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Timp de cinci zile vor fi proiectate mai mult de 25 de filme de scurt şi lung metraj, inclusiv animaţii, din Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Germania, Olanda şi România.

Între acestea se numără „Opinci” - cel mai bun scurtmetraj de animaţie la TIFF 2019, cea mai bună animaţie românească la Anim’est 2019, cel mai bun film la Tbilisi IAF; „Cei mai duri din curtea şcolii/ De tøffeste gutta” - premiul publicului la Kristiansand IFF; „Cele mai bune/ Vi är bäst!” - Lorens Award la Göteborg Film Festival 2014, cel mai bun film într-o limbă străină la Central Ohio Film Critics Association 2015; „În pădurea Hakke/ Dyrene i Hakkebakkeskogen” - cel mai bun film pentru copii în 2017 la Amanda Awards (Norvegia); „Sune vs. Sune” - inclus în selecţia Berlinalei2019, şi „Heliu/ Helium” - scurtmetraj premiat în 2013 cu Oscar.

De la povestea lui Viggo din „Gooseboy”, un băieţel obsedat de jocurile video care va începe o aventură incredibilă alături de o gâscă vorbitoare, la cea a lui Chikara, un băiat japonez care îşi doreşte să devină luptător de sumo în ciuda faptului că e foarte emotiv, şi cea a isteţului Iqbal (din „Iqbal Farooq şi reţeta secretă”), care descoperă un exploziv ce poate cauza mult rău, la problemele în dragoste ale Annei din „Iubire adevărată” şi frica de întuneric a lui Idunn („Laşul”), toate poveştile din programul ediţiei de anul acesta îi vor încânta pe copii, transmit organizatorii, vorbindu-le despre situaţii cu care s-ar putea confrunta şi ei într-un fel sau altul.

Programul de proiecţii este completat de ateliere şi cluburi de lectură - unde copiii vor începe să citească şi să discute câteva dintre cărţile pe care le vor primi apoi cadou. Întregul program poate fi consultat online. Accesul va fi liber.

„Festivalul nostru nu e despre realitatea imediată în care copilăria poate fi o dramă. Încercăm, cu resursele pe care le avem, să contribuim la ceea ce ar trebui să însemne o copilărie normală, fericită”, a transmis Ciprian Nedelcu, unul dintre organizatorii evenimentului.

Kinosaga este organizat de Asociaţia ENKIDU în parteneriat cu Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin, Ambasada Norvegiei la Bucureşti, Norwegian Film Institute, Ambasada Danemarcei în România, Danish Film Institute, Ambasada Suediei la Bucureşti, Swedish Institute şi Swedish Film Institute.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.