Creatorul de modă Karl Lagerfeld a spus că ar putea renunţa la cetăţenia germană din cauza deciziei cancelarului Angela Merkel de a primi aproximativ un milion de imigranţi în Germania, scrie AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Chiar a trebuit să spună că este necesar să primim un milion de migranţi într-un moment când Franţa, care se promovează drept un teritoriu al drepturilor omului, a promis că va primi 30.000?”, a întrebat retoric şi dezaprobator Karl Lagerfeld, într-un interviu publicat joi de săptămânalul francez Le Point.

Creatorul de modă a numit-o pe Merkel „o fiică de pastor care nu poate accepta răul pe care Germania l-a făcut după anul 1933” şi a acuzat-o că a încurajat apariţia partidului politic de extremă dreapta Alternativă pentru Germania.

„Alternativă pentru Germania nu exista, dar ea a făcut ca acest partid să apară după ce a îndepărtat două milioane de votanţi, trimiţând în Parlament 100 dintre aceşti neonazişti”, a mai spus el, făcând referire la cei 92 de membri ai acestui partid care au obţinut locuri, după alegerile din septembrie, în Bundestag.

„Dacă lucrurile vor continua la fel, voi renunţa la cetăţenia germană”, a spus Lagerfeld.

Designerul nu a dat nici un indiciu referitor la cetăţenia cu care ar schimba-o pe cea germană, deşi anterior a declarat cu admiraţie că în Franţa „începe o nouă era” datorită preşedintelui Emmanuel Macron.

„Îmi place de Macron şi de soţia lui Brigitte, dar asta nu înseamnă că vreau să devin francez”, a spus el pentru Le Point. 

„Nu îmi plac naţionalităţile. Eu sunt cosmopolit. Şi nici german nu mă simt – sunt hanseatic”, a adăugat el, referindu-se la Liga Hanseatică - alianţă militară şi comercială a oraşelor de la Marea Nordului până la Marea Baltică, care a apărut în secolul al XIII-lea.

Prin această declaraţie, creatorul şi-a contrazis o afirmaţie anterioară – „Sunt german în esenţă” -  care a fost publicată în urmă cu câteva luni de revista Madame Figaro.

„Este în ADN-ul meu şi sunt în regulă cu asta. Şi motivul pentru care voi renunţa la a fi german nu este faptul că doamna Merkel face lucruri stupide”, a spus el atunci. 

Lagerfeld a stârnit controverse în noiembrie, după ce a amintit Holocaustul criticând decizia lui Merkel de a deschide graniţele Germaniei pentru migranţi. 

„Nu poţi – chiar dacă au trecut mai multe decenii – să ucizi milioane de evrei ca apoi să aduci în locul lor milioane dintre cei mai mari inamici ai lor”, a spus creatorul de modă pentru un show TV francez.

Karl Otto Lagerfeld, născut pe 10 septembrie 1933, la Hamburg, este designer vestimentar şi fotograf german. Se află la conducerea departamentului de creaţie al casei Chanel din anul 1983. Este director de creaţie al casei Fendi din 1965 şi a colaborat ocazional cu brandurile de modă Chloe (1963 - 1978, 1992 - 1997), Jean Patou (1958 - 1963), H&M (2004), Hogan (2011) şi Macy's (2011).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.