Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei, a cărui atitudine primitoare faţă de refugiaţi contrastează puternic cu poziţia dură adoptată de administraţia Trump în această chestiune, a asistat însoţit de Ivanka Trump, miercuri seară, la un spectacol pe Broadway, care celebrează generozitatea faţă de străinii aflaţi în situaţii dificile, informează nytimes.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezenţa surprinzătoare a celor doi politicieni, care au asistat la musicalul ”Come From Away”, a fost bogată în semnificaţii, deoarece Justin Trudeau încearcă să menţină relaţia apropiată pe care ţara lui o are cu Statele Unite, în ciuda unor diferenţe de opinii substanţiale în ceea ce priveşte politicile publice. Ivanka Trump, fiica preşedintelui american Donald Trump şi consilier important al acestuia, a stat în sala de spectacole pe rândul F, între Justin Trudeau şi Nikki R. Haley, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, şi exact în spatele fostului premier canadian Jean Chrétien.

În câteva fraze scurte referitoare la acest spectacol, înainte de debutul spectacolului, Justin Trudeau a preferat să nu discute în mod explicit politici guvernamentale. În schimb, premierul canadian a lăudat intriga show-ului, a cărui acţiune vorbeşte despre un mic oraş din Newfoundland (insulă canadiană din largul coastei de est nord-americane, n.r.), care a primit şi hrănit câteva mii de pasageri ai unor companii aeriene din lumea întreagă ale căror aeronave au fost redirecţionate atunci când spaţiul aerian al Statelor Unite a fost închis în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

”Lumea are posibilitatea de a vedea ce înseamnă să ne sprijinim între noi şi să ne ajutăm între noi în perioade întunecate”, a spus Justin Trudeau.

Premierul canadian, care a văzut acel show pentru prima dată, a spus că spectacolul reprezintă şi o demonstraţie a importanţei pe care o au relaţiile strânse dintre Statele Unite şi Canada.

”Nu există o altă relaţie care să semene cu prietenia specială dintre Canada şi Statele Unite. Povestea acestui spectacol extraordinar vorbeşte în principal despre acest lucru, fiind o poveste despre prietenie”, a spus Justin Trudeau.

Laudele aduse de Justin Trudeau unui spectacol care vorbeşte despre momentul în care Canada şi-a deschis graniţele şi casele în faţa străinilor aflaţi în situaţii dificile au fost rostite într-o perioadă controversată din istoria relaţiilor pe care ţara lui le întreţine cu vecinul ei de la sud. 

În plus faţă de cererea administraţiei Trump de a reconfigura Acordul pentru Comerţ Liber în America de Nord (North American Free Trade Agreement), interdicţia de pătrundere pe teritoriul american pentru imigranţii din şase ţări cu populaţie predominant musulmană - blocată miercuri de un judecător federal - a determinat o creştere spectaculoasă a numărului de solicitanţi de azil, care fug din Statele Unite în Canada, unde au fost primiţi cu braţele deschise.

Justin Trudeau, care a fost întâmpinat cu îndelungate ovaţii în picioare de spectatorii prezenţi miercuri seară la Gerald Schoenfeld Theater de pe Broadway, a condus o delegaţie de 600 de persoane - inclusiv 125 de ambasadori la ONU - ce au fost invitaţi la acest spectacol de Consulatul General al Canadei din New York. Restul publicului a fost alcătuit din canadieni exuberanţi - unii purtau pe umeri drapelul canadian, alţii aveau ţinute vestimentare decorate cu frunza de arţar, simbolul naţional al Canadei.

Spectacolul ”Come From Away” a fost scris de soţii canadieni Irene Sankoff şi David Hein şi pune în scenă o poveste tipic canadiană. Show-ul descrie, de asemenea, ruşinea profundă resimţită de pasagerii musulmani care erau scoşi în faţă, pe aeroport, pentru verificări amănunţite; aplaudă primirea excelentă făcută unui cuplu gay în Newfoundland; şi conţine un pasager de culoare care se temea că va fi confundat cu un hoţ şi împuşcat - toate aceste chestiuni au o rezonanţă profundă în era Trump, iar criticii noii administraţii de la Washington s-au declarat sceptici în privinţa faptului că preşedintele american înţelege cu adevărat aceste îngrijorări.

Spectacolul a avut premiera pe 12 martie şi a beneficiat de cronici elogioase în The New York Times. Criticul de teatru Ben Brantley a spus că show-ul reprezintă ”un musical mare şi puternic ca îmbrăţişarea unui urs”.

Show-ul a avut şi câteva reprezentanţii în afara Broadway-ului, inclusiv la Toronto, din noiembrie 2016 până în ianuarie 2017, şi urmează să fie jucat într-o nouă producţie, la Toronto, în februarie 2018.

Se întâmplă destul de rar - dar nu este un fapt fără precedent - ca un şef de stat în exerciţiu să asiste la un spectacol pe Broadway. Anul trecut, premierul canadian Justin Trudeau şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au asistat împreună la o reprezentaţie a spectacolului ”Hamiltan”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.