Juraţii vor începe marţi deliberarea în cazul procesului fostului producător de film Harvey Weinstein, care este acuzat de viol şi abuz. Apărarea a demonstrat că el a avut relaţii de durată cu reclamantele, care au recunoscută că, cel puţin o dată, au întreţinut relaţii sexuale de bunăvoie cu Weinstein, după data la care ar fi avut loc incidentele din centrul procesului. Procurorii nu au reuşit să aducă dovezi medico-legale şi nici martori oculari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În vârstă de 67 de ani, Weinstein ar putea primi pedeapsa cu închisoare pe viaţă dacă cei şapte bărbaţi şi cinci femei din juriu îl vor găsi vinovat la New York.

Peste 80 de femei l-au acuzat în ultimii doi ani şi patru luni pe Weinstein de comportament sexual nepotrivit. 

Juriul de la New York trebuie să aibă în vedere doar acuzaţiile în ceea ce priveşte două femei: Jessica Man, fostă actriţă, şi Mimi Haleyi, fostă asistentă de producţie. 

Mann, în vârstă de 34 de ani, a spus că Weinstein a violat-o în 2013, iar Haleyi a susţinut că el a forţat-o să aibă relaţii sexuale în iulie 2006.

Procesul a debutat la începutul lunii ianuarie. Au fost audiaţi mai mulţi martori, însă Weinstein nu a depus mărturie.

Mann şi Haleyi au recunoscut că au avut cu Harvey Weinstein cel puţin o dată legături sexuale consimţite după presupusele agresiuni.

Avocaţii apărării au prezentat în faţa judecătorului zeci de e-mail-uri şi mesaje text în care ambele femei discutau, la mai mulţi ani după presupusele incidente, în termeni prietenoşi cu Weinstein.

Echipa fostului producător a spus că relaţiile au fost consensuale şi tranzacţionale - avocaţii au afirmat că reclamantele s-au folosit de relaţiile sexuale cu pârâtul pentru a avansa în cariere.

Procurorii au spus că el făcea asta în mod obişnuit, profitând de puterea pe care o avea în industria de film americană pentru a vâna actriţe aspirante.

Harvey Weinstein, producător al unor filme ca „Pulp Fiction”, „Shakespeare in Love” şi „Sin City”, este primul bărbat acuzat de abuz de la începutul mişcării #MeToo care este implicat într-un proces penal.

Joi, în pledoaria finală, avocata Donna Rotunno le-a cerut celor 12 juraţi să devină „antipatici” prin achitarea lui Weinstein, insistând că el a fost nevinovat de la început. Ea a subliniat că procurorii nu au reuşit să aducă dovezi medico-legale şi nici martori oculari.

Judecătorul James Burke va începe instruirea juraţilor marţi, la ora locală 09.30, apoi ei se vor retrage pentru a delibera. El le va aminti că, pentru a-l condamna, trebuie să fie siguri de vinovăţia lui, dincolo de prezumpţia de nevinovăţie.

Cinci capete de acuzare sunt formulate pe numele lui Weinstein.

Juriul trebuie să ajungă la o concluzie unanimă pentru fiecare dintre acestea. În caz contrar, judecătorul va fi nevoit să declare eroare judiciară. Un verdict împărţit este posibil în cazul în care Weinstein este găsit vinovat pentru unele dintre acuzaţii şi exonerat pentru altele.

Harvey Weinstein este acuzat şi dat în judecată, într-un caz separat, la Los Angeles, iar pe numele lui au fost deschise mai multe procese civile.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.