Jennifer Hudson, Miley Cyrus, Ariana Grande şi alţi artişti au cântat la „March for Our Lives”, sâmbătă, în Washington, în timp ce actorul George Clooney, regizorul Steven Spielberg, cântăreaţa Cher şi alte vedete s-au numărat printre sutele de mii de protestatari care au ieşit pe străzi în mai multe oraşe. Unele dintre aceste celebrităţi au făcut şi donaţii în sprijinul evenimentului iniţiat de elevi, împotriva violenţei cu arme de foc, după atacul care a avut loc pe 14 februarie la un liceu din Parkland, Florida, scrie Variety.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Washington, au urcat pe scenă pentru a cânta sau a susţine discursuri mai mulţi artişti, precum Jennifer Hudson – care a interpretat melodia „The Times They Are a-Changin”, Ariana Grande („Be Alright”), Demi Lovato („Skyscraper”), Miley Cyrus („The Climb”), Lin-Manuel Miranda şi Ben Platt („Found/Tonight"), rapperul Vic Mensa, precum şi Andra Day şi rapperul Common („Stand Up for Something”).

Alte celebrităţi, precum actorul George Clooney şi soţia lui, Amal, omul de afaceri şi producătorul Jeffrey Katzenberg, regizorul Steven Spielberg, cântăreaţa Cher, Kim Kardashian, Nick Offerman, Cynthia Nixon, Laura Dern, precum şi Willow şi Jaden Smith s-au alăturat protestatarilor.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Mai multe personalităţi din industria divertismentului au făcut donaţii în sprijinul acestui eveniment, inclusiv Clooney, Katzenberg, Spielberg şi Oprah Winfrey.

Printre cei care au participat la marş în apropiere de Central Park s-a aflat şi Paul McCartney, care a spus că are un interes special în dezbaterea privind deţinerea armelor de foc, reamintind că prietenul său John Lennon a fost ucis nu departe de locul în care avea loc marşul.

Un moment aparte în timpul marşului a fost acela în care Emma Gonzalez, o elevă a liceului Marjory Stoneman Douglas din Parkland (unde a avut loc atacul din 14 februarie, soldat cu 17 morţi – elevi şi profesori), unul dintre liderii acestui demers, şi-a întrerupt discursul timp de 6 minute şi 20 de secunde. Aceasta a fost durata în care atacatorul de la liceul în care învaţă ea a omorât 17 persoane. Mulţimea a păstrat tăcerea alături de Gonzalez, după care au spus la unison „Never again” (Să nu se mai întâmple, n.r.).

Nici un politician nu a vorbit la eveniment, iar artiştii care au fost prezenţi şi-au păstrat declaraţiile, în mare parte, la mesajele incluse în muzica lor.

În schimb, au vorbit îndeosebi elevi de la liceul Marjory Stoneman Douglas şi alţi tineri care au fost afectaţi de violenţa cu arme de foc.

„Am un vis că destul e destul. Şi că în această lume nu ar trebui să existe arme. Punct”, a spus Yolanda Renee King, nepoata lui Martin Luther King Jr., care a fost asasinat pe 4 aprilie, în urmă cu 50 de ani.

În oraşe ca Washington şi Londra, mişcarea a fost susţinută şi prin panouri publicitare inspirate din filmul „Three Billboards Outside Ebing, Missouri”, care s-a impus la două categorii a galei premiilor Oscar din acest an – „cea mai bună actriţă în rol principal” (Frances McDormand) şi „cel mai bun actor în rol secundar” (Sam Rockwell).

„La violenţa cu arme de foc, nu putem răspunde cu tăcere”, „Vrem o şansă («shot») la viitorul nostru, nu să fim împuşcaţi («shot»)”, „Noi vom fi schimbarea, pentru că voi nu aţi putut fi” şi „Violenşa cu arme de foc omoară 32 de oameni pe zi. Nu este doar o problemă în şcoli, este o epidemie”, au arătat câteva dintre platouri. 

Manifestaţii împotriva armelor de foc s-au desfăşurat în peste 800 de oraşe din SUA şi din lume, numărul participanţilor la mitingul care a avut loc la Washington fiind estimat la peste o jmătate de milion, toţi solicitând un control mai strict privind deţinerea armelor.

Donald Trump, cel care deşi iniţial susţinea controale mai stricte, şi-a schimbat poziţia după o întâlnire cu reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale pentru Armele de Foc (NRA), a plecat din Washington vineri la Mar-a-Lago, reşedinţa sa din Florida.

Secretarul de presă Lindsay Walters a făcut public un comunicat despre demonstraţii: „Salutăm tinerii americani curajoşi care îşi exercită drepturile prevăzute în primul amendament al Constituţiei. Siguranţa copiilor noştri este o prioritate pentru preşedinte şi tocmai de aceea el a făcut apel către Congres să aprobe Legea pentru Oprirea Violenţei în Şcoli. În plus, vineri, Departamentul pentru Justiţie a emis ordinul ca dispozitivele care permit tragerea cu un număr ridicat de gloanţe în acelaşi timp să fie interzise, ducând mai departe angajamentul preşedintelui de a interzice dispozitivele care transformă armele legale în mitraliere ilegale”, se arată în comunicat.

Asociaţia Naţională a Armelor (NRA) a scris pe platforma de socializare Facebook: „Protestatarii nu sunt psontani. Miliardarii şi elitele de la Hollywood care detestă armele manipulează şi exploatează copii ca parte din planul lor de a distruge al Doilea Amendament şi de a ne lua dreptul de a ne apăra pe noi înşine şi pe cei dragi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.