Scriitorul, regizorul şi scenaristul Jean-Claude Carrière, care a lucrat în special alături de Luis Bunuel, Jacques Deray sau Milos Forman, a murit, luni seară, la vârsta de 89 de ani, a anunţat fiica sa pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scriitorul, care nu suferea de nicio boală, a murit "în somn", în locuinţa pariziană, a precizat Kiara Carrière.

Carrière a semnat 90 de adaptări pentru cinema. A avut o îndelungă colaborare cu regizorul Luis Buñuel. 19 ani de prietenie care a debutat în 1964 cu adaptarea romanului lui Octave Mirbeau, "Le Journal d'une femme de chambre", care a făcut-o vedetă pe Jeanne Moreau. Apoi au lucrat la alte cinci filme, două dintre cele mai cunoscute: "Belle de jour", adaptare a unui roman de Joseph Kessel cu Catherine Deneuve care va fi un imens succes comercial, dar şi "Le Charme discret de la bourgeoisie" (Oscar pentru cel mai bun film străin în 1973).

Jean-Claude Carrière a scris 60 de lucrări (poveşti, eseuri, traduceri, ficţiune, interviuri), precum şi mai multe cântece pentru Juliette Gréco, Jeanne Moreau şi chiar Brigitte Bardot. A fost şi actor în 15 filme. 

În 2014, Jean-Claude Carrière a fost premiat pentru cariera excepţională de o jumătate de secol şi colaborarea de aproape două decenii cu Luis Buñuel. El a scris şi scenariile la "Cyrano de Bergerac", "Le Tambour" (Palme d'or 1979, Oscar pentru cel mai bun film străin 1980), "Sauve qui peut la vie" de Jean-Luc Godard şi a co-semnat pe cel de la "Milou en mai" cu Louis Malle. A primit un Oscar împreună cu Pierre Etaix pentru scurtmetrajul său "Heureux anniversaire" în 1962 şi mai multe nominalizări pentru "L'insoutenable légèreté de l'être" de Philip Kaufman. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.