Actorul Vlad Zamfirescu vorbeşte într-un interviu acordat News.ro despre „Secretul fericirii”, lungmetrajul său de debut regizoral, prezentat în competiţie la festivalul Anonimul. Îl descrie ca fiind o poveste pentru public, ce trezeşte curiozitatea, acesta fiind şi punctul lui de interes, şi spune că deja pregăteşte un al doilea film.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Secretul fericirii” este o poveste dinamică despre un triunghi sentimental şi adevăruri incomode, scrisă de Alexandru Popa. O comedie cinică plină de răsturnări de situaţie. Cu Theo Marton, Irina Velcescu şi Vlad Zamfirescu, filmul a fost prezentat în premieră mondială la TIFF 2018.

Acţiunea se desfăşoară pe parcursul unei singure nopţi în casa lui Tom (Vlad Zamfirescu), care a aflat de curând că soţia lui, Ana (Irina Velcescu), l-a înşelat cu cel mai bun prieten, David (Theo Marton).

Realizarea filmului a durat trei ani, iar povestea este prezentată şi pe scenă, de fiecare dată cu casa închisă. „Secretul fericirii” va avea premiera în cinematografele româneşti pe 19 octombrie.

Lungmetrajul a fost prezentat în competiţia festivalului Anonimul, care are loc la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării) până duminică, în prezenţa regizorului şi actorului Vlad Zamfirescu şi a producătoarei Cristina Dobriţoiu.

Născut pe 1 martie 1974, la Târgu Mureş, Vlad Zamfirescu s-a mutat în Bucureşti la vârsta de 14 ani, iar în anul 1997 a absolvit ca şef de promoţie Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, la clasa profesorului Ion Cojar. 

În 1994, când era încă student, a fost distribuit de Cătălina Buzoianu în „Pelicanul”, după August Strindberg, la Teatrul Levant, având-o pe Valeria Seciu drept colegă de distribuţie. A obţinut, pentru acest rol de debut, premiul UNITER.

A jucat în peste 40 de spectacole, montate la teatre de stat şi companii independente din Bucureşti şi din ţară, dar şi în câteva filme, precum „Stare de fapt” (1996), „Orient Express” şi „Italiencele” (2004) şi serialul „In derivă”.

Prezentăm integral interviu acordat News.ro de actorul şi regizorul Vlad Zamfirescu:

Este o perioadă lungă 3 ani?

Vlad Zamfirescu: Eu cred că da. Să aştepţi trei ani să îţi iasă filmul, cred că îţi imaginezi că nu e chiar uşor.

Cum a decurs dezvoltarea şi realizarea proiectului?

Vlad Zamfirescu: A avut traseul lui. Am găsit-o, printr-un alt drum, pe Cristina şi ea şi-a asumat proiectul. I-a plăcut foarte mult. Şi aşa ne-am suit în aceeaşi barcă şi am plecat la drum. Eu am avut o singură condiţie, la început, am spus că nu îl fac decât cu repetiţii. Mai exact, că fără trei luni de repetiţii nu îl fac. Nu mă pricep să îl fac altfel. Poate că alţii pot aşa, dar eu nu. Cristina a acceptat, l-am adus pe Theo Marton de la Târgu Mureş şi, timp de două luni şi jumătate, aproximativ, am repetat zi de zi timp de opt ore, împărţite în două.

A fost ca la teatru.

Vlad Zamfirescu: Eu nu ştiu cum se face la cei mari, la filmele de seria A, dar din ce ştiu şi ce citesc, o pregătire pentru un asemenea film de seria A se duce undeva la minim nouă luni. Am auzit poveşti despre actori care vin pe platouri cu textul ştiut de mult. Deci, ai timp. E altă industrie, au alte bugete, îşi permit mult mai multe, dar sigur fac asta. Şi, cumva, am vrut să bifez şi eu chestia asta şi nu cred că sunt singurul. Am avut nevoie de asta. Mi s-a părut benefic şi util ca pe platou să nu existe niciun fel de discuţii despre text. Textul era, de mult, super ştiut şi în somn.

Ai cochetat de mult cu ideea de regie de film?

Vlad Zamfirescu: A venit cumva natural. Mai întâi m-am apucat, după actorie, de regie teatru - nişte colegi m-au invitat să lucrez cu ei, apoi am început în teatrele mari -, apoi a venit filmul. Pe mine nu mă interesează foarte mult să fac regie, să fiu regizor, mă interesează să spun poveşti şi sunt teribil de interesat când găsesc o poveste bună şi, evident, că o spun în felul meu. Sunt curios şi atras de poveştile bune.

Vei continua cu regia de film în paralel cu teatrul? Ţi-ai făcut un plan în sensul ăsta?

Vlad Zamfirescu: Nu am un plan. Dacă voi găsi şi, întâmplător, am găsit o poveste foarte bună, da, vreau să o spun. În ce formă? Nu ştiu acum.

Legat de personajul tău Tom, din film, cât de mult îţi seamănă?

Vlad Zamfirescu: Făcând personajul, evident că m-am pus în pielea lui. Mi-am imaginat cum ar fi să se întâmple asta. Nu ştiu dacă aş reacţiona aşa. Mi se pare că personajul e mai deştept ca mine. Am încercat să umplu golurile pe care eu le am vizavi de el.

Este adevărat că orice fericire este decontată?

Vlad Zamfirescu: Nu ştiu dacă e adevărat, cred în echilibru şi armonie.

Ai schimbat părţi din textul lui Alexandru Popa? Ai simţit nevoia să faci asta?

Vlad Zamfirescu: Nicio virgulă. Tot ce e acolo este 100% sub scriitura lui, inclusiv frazele neterminate, inclusiv întretăierile de propoziţii, intercalarea, totul e matematic şi precis aşa cum e scris. Nici nu am simţit nevoia. Am simţit muzicalitatea textului şi, dimpotrivă, la repetiţii - nomal - ca la orice repetiţii nu ne găseam exact cuvântul şi îl înlocuiam, simţeam că nu e aşa, că lipseşte o notă a melodiei.

Cum crezi şi cum speri să se raporteze publicul la povestea asta?

Vlad Zamfirescu: Sper să le placă. M-au bucurat foarte mult reacţiile de aici, de la Anonimul, atât cele ale spectatorilor, cât şi ale colegilor de breaslă. Eu asta am vrut să fac - să placă oamenilor.

Poate fi o lecţie de viaţă?

Vlad Zamfirescu: Fiecare îşi ia ce vrea de acolo. E o poveste despre care cred că trezeşte curiozitatea şi nu te lasă neterminat.

L-ai adaptat pentru scenă.

Vlad Zamfirescu: După ce am terminat filmările, deja ştiam perfect textul, aşa că am hotărât să îl şi jucăm, pentru că era uşor de adaptat - un spaţiu, în timp real. Şi se joacă bine. Are ecouri bune şi e sold out de fiecare dată.

Ce pregăteşti acum?

Vlad Zamfirescu: Acum nu filmez nimic. Am în plan un al doilea film - o să depun proiectul la CNC undeva în primăvară. Pot să spun doar că textul este scris de Alexandru Popa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.