Industria nord-americană de concerte a pierdut anul acesta, din cauza pandemiei, peste 30 de miliarde de dolari, potrivit raportului anual întocmit de Pollstar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit previziunilor, industria urma să înregistreze un record de 12,2 miliarde în box office, dar, de fapt, a înregistrat pierderi de 9,7 miliarde de dolari după ce, în luna martie, toate activităţile au fost anulate. În primul trimestru al anului, pierderea fusese estimată la 8,9 miliarde de dolari.

Suma de peste 30 de miliarde de dolari include evenimente neraportate, venituri adiţionale, inclusiv sponsorizări, bilete, concesiuni, produse promoţionale, transport, restaurante, hoteluri şi alte activităţi economice ce au legătură cu evenimentele live.

Calculele au luat în considerare şi pierderile celor 147.000 de firme care apar în registrele Pollstar şi în studii, ca raportul Global Entertainment and Media Outlook 2018-2022 al PricewaterhouseCoopers şi studiul The 2017 Arts and Cultural Economic Activity, condus de Biroul de Analiză Economică şi de Fundaţia Naţională pentru Arte.

„A fost un an extraordinar de dificil pentru industria de evenimente”, a spus Ray Waddell, preeşedinte al Oak View Group, care supervizează Pollstar şi publicaţia VenuesNow. „Cu vaccinuri, testări mai eficiente, protocoale sanitare noi, ticketing inteligent şi alte inovaţii, industria live va creşte în lunile următoare şi suntem siguri că la anul pe vremea asta vom avea o poveste complet diferită de spus”.

Cele mai mari încasări din vânzări de bilete pentru perioada analizată au fost obţinute de „Farewell Yellow Brick Road Tour” al lui Elton John, de 87,1 milioane de dolari între 30 noiembrie 2019 şi 7 martie 2020. Anul trecut, el s-a clasat pe poziţia a doua, cu 212 milioane de dolari.

În top se mai află Celine Dion, Trans-Siberian Orchestra, U2, Queen + Adam Lambert, Post Malone, Eagles, Jonas Brothers, Dead & Company şi Andrea Bocelli, cu încasări între 25,5 milioane de dolari şi 71,2 milioane de dolari.

Cele mai multe bilete au fost vândute de Trans-Siberian Orchestra, peste 885.700, urmată de Elton John (664.749 de bilete) şi Celine Dion (408.407 bilete).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.