Aradul redevine, între 22 şi 26 noiembrie, capitala filmului documentar din România. Publicul este invitat să participe la cinci zile de proiecţii şi evenimente speciale sub genericul „Om bogat, om sărac”, alături de invitaţi speciali şi personalităţi autohtone, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Pe lângă selecţia filmelor de anul acesta, festivalul se extinde spre diversele publicuri ale oraşului cu o expoziţie de postere Milton Glaser în faţa Primăriei Arad, un atelier de afiş dedicat tinerilor graficieni aspiranţi, proiecţii de film pentru liceeni, o gală a filmului documentar, discuţii cu regizori, scriitori, artişti şi intelectuali şi bineînţeles, nelipsita petrecere de închidere. Un Salon Insula 42, original, va încheia, oficial, ediţia aniversară.

Expoziţia „Milton Glaser: Art is Work”

Primul eveniment special este expoziţia de afişe „Milton Glaser: Art is Work”, realizată în spaţiul public în parteneriat cu TypopassageTm, Mirko Ilić Corp. şi curatoriată de designerul timişorean Ovidiu Hrin. Expoziţia poate fi descoperită între 22 noiembrie şi 5 decembrie pe platoul din faţa Primăriei Arad.

Vernisajul expoziţiei are loc la 22 noiembrie, de la ora 16:00, cu un tur ghidat cu Ovidiu Hrin. În continuarea acestui tur, la Cinema Arta, începând cu ora 19:00, va fi proiectat filmul de deschidere al fARAD.10, ]Milton Glaser: A informa şi a încânta” („Milton Glaser: To Inform and Delight”), urmat de o sesiune de Q&A cu Wendy Keys, regizoarea filmului.

Tot din seria de evenimente dedicată designului grafic, fARAD găzduieşte anul acesta şi un atelier de afiş pentru elevi şi studenţi ai instituţiilor de profil din Arad. Atelierul va fi coordonat de asemenea de Ovidiu Hrin şi este realizat cu sprijinul partenerului nostru - Asociaţia Doar Mâine, care ne-a pus la dispoziţie cu multă generozitate spaţiul de desfăşurare.

I ♥︎ DOC: Gala celor mai bune documentare româneşti post-’89

În cadrul celei de-a 10-a ediţii fARAD va prezenta în premieră „I ♥︎ DOC: Gala celor mai bune documentare româneşti post-’89”. Pentru această aniversare, festivalul a lansat o invitaţie către comunitatea fARAD, dezvoltată de un deceniu încoace, pentru a face o ierarhie ad-hoc a celor mai bune 10 documentare româneşti post-’89.

Voturile au fost acordate de către cineaştii care au participat la fARAD cu filme în program sau ca mentori şi participanţi în laboratorul festivalului. Topul va fi dezvăluit în cadrul Galei, în închiderea fARAD 10, iar moderatorul evenimentului va fi Mihai Chirilov, co-fondator fARAD, ceea ce promite o seară pe cât de informală, pe atât de nonconformistă.

Vor fi prezenţi la gală regizori consacraţi, documentarişti aspiranţi, personalităţi intelectuale din Timişoara şi Arad şi, mai ales, publicul oraşului, care creşte de la an la an. Printre invitaţii speciali se numără Adriana Babeţi, Cătălin Lazurca, Mircea Mihăieş şi Vasile Popovici.

Salon Insula 42: Documentarul şi Literatura @fARAD.10

În cadrul fARAD.10 este găzduit şi un Salon Insula 42, realizat în parteneriat cu librăria “La două bufniţe”: Documentarul şi literatura. Moderatoarele (Oana-Maria Doboşi si Raluca Selejan)  vor conversa cu prozatorul, eseistul şi traducătorul Radu Pavel Gheo. În cadrul discuţiei, va avea loc - în conjuncţie cu Gala fARAD I ♥️ DOC - un dialog despre filmul care se află pe primul loc în clasamentu topului realizat cu prilejul Galei.
Salonul va fi introdus de Corina Şuteu şi va putea fi urmărit live, luni, 27 noiembrie, de la ora 12:00, pe paginile de Facebook Insula 42 şi fARAD.

Despre acest eveniment, iniţiatoarea lor notează: „Se uită scriitorii, oare, la filme, dar la documentare?! Şi dacă o fac, ce poveste ţes în jurul felului în care le văd? Literatură şi documentar, două moduri de a spune poveşti despre invenţiie şi magia realităţii - de data asta fără imaginile lui Brauner, ci pornind de la provocarea pe care o reprezintă comentariul critic al unui scriitor asupra imaginilor care se mişcă.”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.