"În bătaia focului/ Afire", titlul câştigător al trofeului Ursul de Argint la Berlinale 2023, al cineastului german Christian Petzold (Barbara, Transit), ajunge în cinema din 7 iulie, distribuit de Independenţa Film. O poveste de vară despre nesiguranţă şi promisiuni neîmplinite de iubire, aparenţe şi prejudecăţi, pierdere şi regăsire într-un grup de prieteni care-şi petrec vacanţa la malul Mării Baltice, în timp ce pădurea din jurul lor arde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Leon (Thomas Schubert) şi Felix (Langston Uibel) plănuiesc să-şi petreacă vara în casa de vacanţă a familiei lui Felix, în pădurile de pe litoralul Mării Baltice. Cei doi prieteni vor să şi lucreze, unul la cel de-al doilea roman al său, celălalt la completarea portofoliului artistic. Însă, vacanţa celor doi ia o întorsătură neaşteptată: casa este deja ocupată de misterioasa Nadja (Paula Beer) şi iubitul ei salvamar, Devid (Enno Trebs). Emoţiile celor patru se aprind la fel ca incendiile de vegetaţie din jurul lor. Fericire, poftă de viaţă şi iubire, dar şi gelozii, resentimente şi tensiuni. Între timp pădurile ard. Şi în scurt timp, flăcările sunt acolo.

„Puţine lucruri sunt mai devastatoare pentru spiritul uman decât promisiunile neîmplinite de iubire. Cel mai recent film al lui Christian Petzold abordează subiectul cu o sensibilitate unică, tratând cu umor o poveste tragică despre întâlniri neaşteptate şi pericolul suprem de a fi în viaţă", spune cronica filmului din Collider.

În primul lockdown al pandemiei, Christian Petzold era în convalescenţă după COVID, lucra la un noir adaptat după unul din volumele lui Georges Simenon şi revedea filmografia lui Éric Rohmer: „În acel moment, mă uitam la filme de Éric Rohmer şi mă gândeam: Germania are veri, dar nu avem filme de vară. Francezii au filme de vară. Au vacanţe de două luni şi în acest timp primesc ceea ce se numeşte educaţie sentimentală. Sunt foarte enervat că noi, germanii, suntem regresivi în timpul verii, în timp ce ceilalţi se cunosc şi se rănesc. M-am gândit la asta şi apoi am citit o povestire de Cehov, despre doi rataţi care îşi petrec vara pe o moşie mare. La moşia de alături locuiesc două tinere care le sunt cu totul superioare. Abia după ce distrug totul, cei doi bărbaţi îşi dau seama că acelea au fost femeile vieţii lor şi că nu le vor mai vedea niciodată. Au stricat totul. Şi toate acestea se întâmplă de-a lungul a 10 pagini, un raport despre ceea ce au pierdut”.

Despre "În bătaia focului/ Afire" publicaţia Indiewire spune că „se află undeva între teritoriul regretatului Éric Rohmer şi un Noah Baumbach vintage”, în timp ce ScreenAnarchy cataloghează filmul drept „o dramedie de vară ca nici o alta, care oferă diferite nuanţe de tragicomedie şi o porţie răcoritoare de atitudine post-pandemică: Nu vă luaţi atât de în serios! Chiar dacă lumea arde.”

Christian Petzold (62 de ani), regizorul şi scenaristul filmului, reprezentant al mişcării intitulate Şcoala din Berlin, consacrată la începutul anilor ‘90, se află la cea de-a treia colaborare a sa cu actriţa Paula Beer, cu care a mai lucrat anterior la Transit şi Undine, aceasta din urmă fiind titlul care i-a adus premiul pentru cea mai bună actriţă la Berlinale 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.