Imelda Staunton, actriţa care o interpretează pe Regina Elizabeth II în serialul "The Crown" difuzat de Netflix, vorbeşte într-un interviu publicat de News.ro despre aventura filmărilor acestei producţii de succes, costumele şi coafurile pe care le-a purtat, colaborarea cu Jonathan Price, interpretul prinţului Philip, dar şi cum a lucrat cu echipa de documentare. Ultima parte din sezonul 6 va fi lansată în 14 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"The Crown" este creat de Peter Morgan, cu Imelda Staunton, Jonathan Pryce, Dominic West, Elizabeth Debicki, Claudia Harrison, Olivia Williams, Bertie Carvel, Salim Daw, Khalid Abdalla, Rufus Kampa şi Fflyn Edwards

Primele patru episoade (Partea 1) descriu relaţia care înfloreşte între Prinţesa Diana şi Dodi Fayed, înainte de călătoria fatidică cu maşina care a adus cu sine consecinţe devastatoare. Ultimul capitol este spus în şase episoade (Partea 2). Prinţul William încearcă să se integreze din nou în atmosfera de la Eton în urma morţii mamei sale, deoarece monarhia trebuie să traverseze valul opiniei publice. Când ajunge la Jubileul de Aur, regina reflectă asupra viitorului monarhiei prin căsătoria lui Charles şi Camilla şi începuturile unui nou basm regal odată cu William şi Kate. În partea a doua, Ed McVey şi Luther Ford vor interpreta rolurile prinţului William şi ale prinţului Harry. Li se va alătura Meg Bellamy în rolul lui Kate Middleton. Acestea vor fi roluri de debut pentru toţi cei trei actori.

Cum a fost întoarcerea pe platourile de filmare ale "The Crown" pentru al şaselea şi ultimul sezon?


Ultimul sezon a avut o mare greutate. Am început şi apoi, foarte curând după aceea, Regina a murit, aşa că a fost destul de greu, să fiu sinceră. Am continuat cu demnitate şi graţie, aşa cum am făcut-o întotdeauna în The Crown, dar, evident, a fost o încărcătură foarte diferită în întreaga lume, în Anglia şi cu atât mai mult în "The Crown". Nu aş fi putut face nimic diferit; A trebuit să continui, dar eram cu toţii puţin trişti. Cred că, probabil doar ne-a afectat starea, să zicem, mai degrabă decât să modifice materialul. Dar, fără îndoială, a fost diferit.

Credeţi că Regina a fost un personaj uşor de jucat pentru a doua oară sau aţi avut nevoie de anumite indicii, voci, maniere, pentru a intra din nou în rol?
Nu, nu a fost nevoie, pentru că nu a fost o pauză lungă şi, de asemenea, mă gândesc la ea de patru ani. Ştiam din 2019 că o voi interpreta, astfel că am intrat în personaj cu mult timp în urmă şi m-am simţit mai confortabil acum. Mi-a fost atât de frică dar, de data aceasta, m-am simţit cu adevărat un pic mai motivată. Şi este un lux să poţi face ceva atât de mult timp. Nu am mai făcut niciodată un serial lung, aşa că a fost neobişnuit pentru mine şi, prin urmare, a fost foarte frumos să mă pot întoarce şi să mă gândesc: „Oh, cred că trebuie să încerc să fac asta uşor diferit.". Eşti Regina, iar noi toţi, cei care jucăm persoane reale, trebuie să rămânem în această sferă, şi asta e ceea ce, sper, să ofer, aşa că nu voi schimba nimic. E frumos, ca să folosim terminologia aceasta, să te întorci în şa.

Sunt părul şi machiajul deosebit de importante în ceea ce priveşte transpunerea în personaj?
Ceea ce este extraordinar cu părul şi machiajul şi cu costumele, este că tot ceea ce port a fost făcut manual şi toate aceste detalii, desigur, se adaugă la ceea ce ai pregătit deja. Dar, referitor la Oonagh, care mă machiază, realizează machiajul şi când pune peruca, spune: „Uite, asta e” şi apoi, de fapt, rujul completează totul. Este ca şi cum ai pune toate ingredientele pe o masă fantastică; trebuie să fie cele bune; trebuie gătite pentru durata de timp potrivită şi, în fiecare zi timp de doi ani şi jumătate, m-au făcut să mă simt ca şi cum aş fi Regina.

Înseamnă, totuşi, că atunci când te uiţi pentru prima dată în oglindă, după ce ai trecut prin transformare, este încă izbitor? Este în vreun fel ciudat să vă vedeţi ca una dintre cele mai cunoscute figuri ale timpului nostru?
Nu, nu văd asta, pentru că nu mă uit. Mă uit rapid în oglindă, totul este gata şi plec. Cred că alţi oameni care se uită la mine ar putea simţi că este ciudat, mai ales acum că Regina nu mai este cu noi. Filmam o scenă cu aproximativ 500 de figuranţi şi unii dintre ei au spus „Oh, am simţit că este foarte frumos că s-a întors”. Asta a fost ciudat. Cred că alţii trebuie să se uite şi să gândească acele lucruri. Dar, indiferent de personajul pe care îl interpretezi, dacă ai făcut treaba aceasta mult timp, te-ai obişnuit să arăţi ca altcineva şi nu este foarte diferit pentru mine.

Cum a fost să lucrezaţi cu Amy şi Sidonie Roberts la costume? Şi cum aţi spune că aspectul Reginei a evoluat de-a lungul celor două sezoane în care aţi fost implicată?
Cred că ar trebui să le adresezi întrebarea lui Amy şi Sid. Dar, pentru mine, momentele mele preferate au fost costumele şi, la fel ca noi actorii, sunt şi ele implicate. Nu pot ieşi în afara limitelor, dar îşi lasă propria amprentă şi nu ştiu cum fac asta. Sid a făcut câteva modele minunate pentru unele cămăşi şi eşarfe pe care le-am purtat, a fost grozav să le pot purta. De fiecare dată când îmbrac ceva, doar spun: „Oh, iatăI Ea este!”.

Ai un costum preferat din serial?
Nu. Nu ştiu câte costume am purtat. Fiecare lucru este perfecţiune şi, prin urmare, nu mai pot merge la cumpărături pentru că mă gândesc: „Ei bine, asta nu se potriveşte, nu se potriveşte, nu?” Aşadar, e ciudat şi până acum nu mi s-a mai întâmplat. Am purtat o mulţime de costume, dar niciodată atât de impecabile, ceea ce, desigur, este ceea ce se cere de la acest personaj şi de la această persoană reală. Trebuie să fie impecabilă, aşa cum a fost întotdeauna.

Cum a fost să lucraţi cu Bertie, care îl interpretează pe Tony Blair şi cum a fost filmarea acelor scene?
Îmi plac toate scenele de audienţă şi probabil de aceea Peter Morgan a făcut episodul. Audienţa, pentru că sunt scene fantastice de jucat şi, pentru că am avut doi prim-miniştri, a fost foarte drăguţ şi foarte diferit. Îmi imaginez că Regina nu a putut arăta cu adevărat ceea ce a simţit. A trebuit să fie întotdeauna diplomată, chiar şi în privat şi, desigur, niciunul dintre noi nu ştie ce s-a întâmplat în acele camere. Şi, după ce am jucat-o, îmi va fi dor să fiu persoana care îşi urmează propriul sfat şi ştie tot ce se întâmplă într-o cameră. Şi, este o singură persoană în faţa ei, prim-ministrul din acea întâlnire, pentru că, de obicei, sunt mulţi oameni, iar ea este capabilă să fie cât de cinstită ar putea fi, fără să-i spună prim-ministrului ce să facă. Dar i-am invidiat timpul cu acei prim-miniştri. Cred că trebuie să fi fost o experienţă cu adevărat unică pentru cineva pe care îl cunoaşte toată lumea. Să stai acolo cu cealaltă persoană faimoasă, care este primul tău ministru, doar să vorbeşti despre ce se întâmplă şi cum pot fi rezolvate lucrurile, dar ştiind că nu poţi avea nici un control. Sunt scene minunate de jucat pentru că sunt atât de multe straturi, atât de multe lucruri pe care, în drama noastră, Regina sau Prim Ministrul ar vrea să le spună, dar nu le pot spune, evită să le spună, aşa că mi-a plăcut foarte mult să joc acele scene pentru că ea era atentă doar la un singur lucru.

Am observat Regina la un eveniment public şi mi-a plăcut felul în care cobora din maşină şi se uita doar la prima persoană cu care trebuia să dea mâna. Nu putea coborî din maşină, „Bună tuturor. Sunt aici”. Spune doar: „Am o treabă de făcut şi voi merge direct acolo unde trebuie să fiu”. Îi iubesc calmul şi abilitatea de a nu fi zdruncinată de tot ceea ce trebuie să se fi întâmplat constant în întreaga ei viaţă în jurul ei.

Chiar şi în filmările de pe vremea când era o regină tânără, care vizitează Commonwealth, credem că oamenii de astăzi şi, desigur, Diana, au fost în mijlocul mulţimii, dar vizionează filmări cu Regina şi Philip în Africa vizitând toate aceste locuri, cu milioane de oameni care îi aclamă. Ştii, când oamenii spun: „Oh, mă simt ca o regină, pentru că mă simt tratată regeşte”, asta spun oamenii pentru că transcende orice avem aici. Jucând asta şi apoi jucând acea persoană.. într-o cameră cu o singură persoană, îmi plăcea să fac acele scene. Pentru că am simţit că toată lumea, toată viaţa, stătea pe umerii ei şi cred că asta simt oamenii care au cunoscut-o; că privesc istoria. Monarhul este un lucru. Regalitatea este un lucru şi a rămâne la fel de demn ca ea a fost o realizare extraordinară.

Acesta este un răspuns fascinant şi mă face să mă gândesc, ca actor, vă gândiţi la ceea ce făcea ea ca spectacol? A jucat roluri?
Ascultă, ce fac azi, asta e viaţa ei. [râde] Faci o chestie pentru presă toată viaţa. Şi cred că nu a fost afectată de asta. Dacă ne luăm după presă, la 9:00 este asta, la 9:15, este cealaltă. Aşadar, toată viaţa ei este aşa, dar, presupun că dacă ai crescut astfel şi ţi-ai văzut părinţii făcând asta, cred că a luat-o cu o uşurinţă enormă, de fapt. Nu era îngrijorată de „Cum arăt? Ce fac?” Mers, pălărie, haină, geantă, plecat. Vorbeşte cu ei şi fii amabil şi ai ceva de spus. Şi asta era treaba ei. Meseria mea este actoria. Restul nu este treaba mea. Deci, pentru mine, primesc ceva, oh, nu ştiu unde să fiu, pentru că nu ştiu cum să îmi dau seama cum să creez acest lucru nou. Dar, Familia Regală şi Regina sper că ştie cât de bună a fost şi probabil că ştia efectul pe care l-a avut, pentru că şi-a văzut tatăl şi mama având acest efect, aşa că l-a văzut toată viaţa. Nu cred că era în vreun fel interesată de felul în care apărea, de cum arăta. Ceea ce voia ea era să facă ”treaba” care îi făcea pe oameni să simtă că este o zi extrem de importantă pentru ei, pentru această comunitate, pentru orice ar fi făcut ea, că ea era acolo şi le dădea oamenilor un sentiment de importanţă şi de implicare suficientă pentru a o face.

Vp afectează portretizarea propriile amintiri ale evenimentelor sau nu puteţi permite ca asta să se întâmple?
Nu mă gândesc la ale mele. Există doar acel scenariu din acel platou, în acele haine, în acea zi. Nu spun ce aş fi putut simţi pentru că nu-mi este util. Pare demult, pentru că a fost acum aproape 20 de ani. Am terminat cam prin 2004, 2005, aşa că pentru mine încă se simte că facem ceva ce s-a întâmplat cu ceva timp în urmă.

Vorbiţi-mi despre cercetările pe care le faceţi pentru fiecare sezon şi cât de utilă este echipa de cercetare.
Niciunul dintre noi nu ar putea face nimic din toate acestea fără echipa de cercetare. Este fenomenală munca pe care o fac şi ceea ce ne oferă. Nu m-aş fi putut descurca fără şi, aş urmări nenumărate imagini cu ea şi aş înregistra vocea ei şi aş asculta asta aproape în fiecare zi. Trebuie să o menţionez pe Polly Bennett, care se ocupă de mişcare, şi tu vei zice „Mişcare?” Îmi amintesc când mi-au spus: „Ai vrea să vorbeşti cu Polly?” M-am gândit: "Ce fac? Doar mă plimb într-o cameră, nu-i aşa?" N-aş fi putut greşi mai mult. Mi-a dat doar câteva lucruri să fie ale mele şi numai ale mele, să le păstrez; să nu fie împărtăşite cu alţii şi doar m-a făcut să merg, să simt, să stau, cu totul altfel. Oh, Doamne, a fost atât de interesant. Aşadar, asta şi apoi filmările şi cărţile şi vocea şi William Conacher, Joel şi Nick cu noi în fiecare zi. La fiecare scenă pe care o facem, cineva intră şi spune: „Cred că acea vocală are nevoie doar de puţină lumină”. Se întâmplă tot timpul, aşa că te face în mod constant cât se poate de perfect şi îmi place asta. Nu au spus doar: „Uite, ea poate face asta, e în regulă”. Întotdeauna reglează, aşa cum face Peter cu scenariul, spunând doar „Oh, haide, să facem asta mai bine”. Să faci parte dintre oamenii care îşi doresc cu adevărat să facă 2.000% în fiecare zi este un sentiment fenomenal.

Putem vorbi puţin despre Prinţul Philip? El oferă, ca întotdeauna, enorm de mult sprijin emoţional şi sfaturi Reginei. Cum a fost să vă reîntâlniţi cu Jonathan Pryce?
Desigur, este o relaţie grozavă pe ecran, nu-i aşa? Femeia şi bărbatul de acolo şi în special Philip, care este un bărbat atât de alfa, este cu doi paşi în urmă şi, totuşi, absolut, este linia ei de plutire, puterea şi sprijinul ei. Este minunat să joci cu Jonathan şi nu am avut atât de multe scene în acest sezon împreună. Există, probabil, mai multe dinamici între Regină şi Charles, dar importanţa lui Philip în viaţa ei este de netăgăduit, aşa că a continuat acea viaţă foarte sigură pe care o aveau; viaţa lor interioară; cuplul căsătorit era încă frumos.

Şi aţi menţionat mai devreme, aceasta este prima dată când faceţi un rol care a durat atât de mult timp. Referitor la Philip, simţiţi că există o uşurinţă care vine doar din a fi avut mai multe scene împreună şi, de-a lungul timpului, aţi construit o relaţie ca aceea?
Da, probabil pentru că Jonathan şi cu mine ne cunoşteam înainte, însă asta nu a contat, dar există, fără îndoială, o uşurinţă. Şi Lesley şi cu mine ne cunoaştem, aşa că, cred, ajută enorm şi, trebuie să spun, noi toţi, familia, parcă, ne-am fi dorit cu toţii să avem mai multe scene împreună ca familie, pentru că ei sunt personaje extraordinare şi ne-am înţeles cu toţii, aşa că ne-am simţit foarte confortabil şi a fost într-adevăr foarte frumos. Mai multe scene de acest fel reprezintă un sentiment foarte frumos.

A fost ceva care, în documentare, a scos la suprafaţă ceva care v-a surprins, mai ales având în vedere că aţi trăit acele momente?
Nu mi-am dat seama şi nici nu m-am gândit la cât de mult a însemnat credinţa ei pentru ea, aşa că acesta a fost un element de care m-am agăţat destul de puternic şi m-a ajutat să înţeleg capacitatea ei de a fi foarte calmă şi grijulie, iar puterea vine din credinţa ei. Aceasta era o parte din ea pe care nu o cunoşteam cu adevărat şi mi-a fost cu adevărat utilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.