Lungmetrajele „Trădătorul/ Il Traditore” al lui Marco Bellocchio şi „Tipografic Majuscul” al lui Radu Jude, inclus în competiţia Forum a Berlinalei de anul acesta, se numără între premierele weekendului în cinematografele româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Selectat în competiţia de anul trecut a Festivalului de la Cannes, „Il Traditore” spune povestea lui Tommaso Buscetta, primul mafiot informator al poliţiei siciliene. Rolul principal este interpretat de Pierfrancesco Favino, iar din distribuţie mai fac parte Luigi Lo Cascio, Fausto Russo Alesi şi Maria Fernanda Cândido.

„Il Traditore” este al 26-lea film al lui Bellocchio şi a fost propunerea Italiei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020. Lungmetrajul, cu patru nominalizări la premiile Academiei europene de film, este selectat la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor César, care vor fi acordate pe 28 februarie.

Filmul „Tipografic Majuscul”, al şaptelea lungmetraj al lui Radu Jude, prezintă un caz de răzvrătire faţă de regimul comunist de la începutul anilor 1980, din Botoşani. Intercalat, zeci de minute de imagini din Arhiva Televiziunii Române. Fragmente din varietăţile vremii, din reportaje, din vizitele lui Nicolae Ceauşescu, imagini cu „şoimi”, „pionieri” şi gospodari din Bucureşti, gata să renunţe şi la ultima fărâmă de confort pentru a spijini economia ţării. 

Lungmetrajul pune în legătură, prin tehnica montajului, două poveşti şi două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naţionale, din aceeaşi perioadă. Din distribuţie fac parte actorii Şerban Lazarovici, Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Şerban Pavlu şi Gabriel Spahiu.

Actriţa Ioana Iacob va participa, vineri, 21 februarie, ora 20:00, la proiecţia „Tipografic Majuscul” de la Casa Artelor din Timişoara. La Piatra Neamţ, filmul va rula la Teatrul Naţional al Tineretului joi, 27 februarie, de la ora 18:00. Actorii Şerban Lazarovici şi Gabriel Spahiu vor participa la proiecţia programată joi, 27 februarie, la ora 19:00, la Visssual din Braşov. O proiecţie specială, la care va participa o parte din echipă, va avea loc marţi,  3 martie, de la ora 19:45, la Cinema Muzeul Ţăranului din Bucureşti. După proiecţie, va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Filmul de aventuri „Sonic the Hedgehog”, bazat pe jocul video omonim şi regizat de Jeff Fowler, va avea, de asemenea, premiera în cinematografele româneşti vineri. 

Lungmetrajul, din distribuţia căruia fac parte James Marsden, Jim Carrey şi Ben Schwartz, care şi-a împrumutat vocea ariciului albastru, îl are în centru pe Sonic, ce face echipă cu şeriful local (James Marsden) pentru a-l învinge pe răufăcătorul doctor Robotnik (Jim Carrey). 

Comedia românească „Miami Bici”, regizată de Jesús del Cerro, este a patra premieră a weekendului. Matei Dima şi Codin Maticiuc fac parte din distribuţia filmului care are în centru doi români ce pleacă în SUA pentru a trăi „visul american”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.