Oraşele Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi oferă, graţie unor proiecte de regenerare urbană dezvoltate în ultimii ani, spaţii în aer liber pentru petrecerea timpului. Compania Iulius a realizat trei grădini urbane, cu suprafeţe între 3 şi 5 hectare, investiţii iniţiale de peste 15 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cinema şi scenă pentru simfonii, la Cluj-Napoca

În perimetrul Iulius Parc au loc concerte, proiecţii de film, spectacole de teatru şi diverse ate activităţi. Conceptul Movie Nights se află deja la al patrulea an, iar ecranul din aer liber a fost folosit şi de Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

Mai multe instituţii culturale şi organizatori de evenimente găsesc ofertant spaţiul. Opera, filarmonica, teatrele sunt printre cele care oferă spectacole.

La începutul lunii septembrie, aici va fi dat startul concertelor Jazz in the Park.

„Prietenia dintre Iulius şi Jazz in the Park datează deja din 2015, iar nouă mereu ne-a făcut plăcere să colaborăm şi să organizăm evenimente în spaţiile de aici. Indiferent de proiectele livrate, am găsit în oamenii de aici deschidere şi sprijin, iar munca noastră a fost mult mai uşoară. În toţi aceşti ani de când Iulius este prezent în oraş, a reuşit să-şi creeze o comunitate variată şi sperăm din suflet că şi noi, Jazz in the Park, am reuşit să contribuim la asta. Impactul Iulius în oraş trece dincolo de oportunităţile comerciale şi a devenit pe an ce trece tot mai mult un reper de întâlnire şi un spaţiu şi pentru mesaje alternative. Pe viitor, ne dorim să ne unim cât mai des forţele în a face noi proiecte cu impact în oraş şi desigur, multă dezvoltare de audienţă pe Jazz”, spune Alin Vaida, oganizatorul Jazz in the Park.

Grădină cu artişti, la Timişoara

Iulius Gardens din cadrul Iulius Town, un parc realizat împreună cu peisagişti italieni, a devenit noul centru de socializare al oraşului.

Aici au loc proiecţii de film, evenimente prin care sunt susţinute talentele locale, petreceri tematice, teatru de păpuşi, un festival dedicat inovaţiei şi tehnologiei şi artei urbane, dar şi un eveniment street-food.

Tonul a fost dat de Lights in the Park, care a adus instalaţia spectaculoasă de lumină a artistului britanic Luke Jerram - Gaia -, o reproducere detaliată a Pământului.

”Pentru locuitorii unui oraş cosmopolit precum Timişoara, calitatea vieţii şi posibilităţile de petrecere a timpului liber sunt foarte importante. Ca organizatori de evenimente culturale, locul de desfăşurare este foarte important pentru orice eveniment, iar spaţiile verzi şi lacul din Iulius Gardens ne oferă, fără îndoială, cea mai bună opţiune pentru desfăşurarea pre-evenimentelor Flight Festival”, este de părere Ovidiu Megan, fondator Flight Festival, un eveniment amplu dedicat cinematografiei, artelor şi tehnologiei.

Spaţiu pentru arte, la Iaşi

În parcul din Palas sunt organizate cele mai importante evenimente culturale, artistice şi sportive din oraş. Între acestea se află Serile Filmului Românesc, care a avut loc anul acesta în prima jumătate a lunii august.

„De peste 11 ani organizez evenimente culturale şi nu numai, atât în Iaşi, cât şi în ţară, şi chiar mă întrebam la un moment dat: oare ce ne-am fi făcut dacă nu ar fi existat aceste grădini? De ce spun acest lucru? Pentru că ele oferă ocazia să poţi organiza evenimente culturale de amploare, în aer liber. Asta contează cel mai mult. Pentru că şi spiritul pe care îl dezvoltă aceste spaţii este unul creativ, este unul care îţi dă o anumită senzaţie, reprezintă un plus pentru oraş şi pentru toţi cei care vor să intre în contact cu o experienţă culturală inedită”, spune Andrei Giurgia, directorul Serile Filmului Românesc.

Şi aici au loc, săptămânal, concertele simfonice, spectacole de teatru, evenimente sportive, iar copiii au mult spaţiu pentru joacă. Tot aici s-a desfăşurat şi festivalul Romanian Creative Week.

130.000 de metri pătraţi de natură

Proiectele mixed-use de regenerare urbană dezvoltate de compania ieşeană au ca semnătură grădinile urbane, reprezentanţii Iulius declarând că sunt parte din strategia lor de sustenabilitate.

Dincolo de amprenta verde şi de impactul în calitatea vieţii, sunt modalitatea prin care comunitatea este mai legată.

„În pandemie, deşi a fost o provocare şi pentru noi, organizarea de evenimente a fost o sursă de optimism şi încredere, iar atunci, parcurile şi-au dovedit utilitatea mai mult ca oricând. Practic, pilonii culturali şi-au putut continua activitatea în grădinile noastre, iar publicul a putut savura, chiar şi în condiţii speciale, experienţele care dau valoare timpului. Este o misiune asumată aceea de a face parte din viaţa comunităţilor, la orice nivel, astfel că susţinem şi sprijinim organizatorii de evenimente, de orice fel şi orice calibru. Cu toţii au uşa deschisă şi vor găsi în noi un partener dedicat şi implicat, pentru că ceea ce ne apropie cel mai mult de oameni este chiar timpul pe care li-l oferim şi care vrem să fie cât mai plăcut”, a spus Roxana Cruceanu, manager de evenimente al grupului Iulius.

Grădinile Iulius sunt construite de la zero, amenajate de renumiţi peisagişti italieni, şi reprezintă 130.000 mp de natură, cu mii de arbuşti şi mii de arbori maturi aduşi din Italia şi aclimatizaţi în România  înainte de a fi plantaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.