Seara de gală şi licitaţia Festivalului Brazilor de Crăciun vor avea loc în data de 12 decembrie la Stejarii Country Club şi îşi propun să strângă fonduri pentru educaţia şcolară a 5.000 de copii, beneficiari ai programelor „Şcoală după Şcoală”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru prima dată în istoria Festivalului Brazilor de Crăciun, brazii realizaţi de designeri faimoşi, special pentru Festival, pot fi admiraţi pe platforma de licitaţii de artă online Lavacow.com. Astfel, Lavacow.com se alătură nobilei cauze Salvaţi Copiii şi pune la dispoziţie tehnologia sa performantă pentru promovarea şi licitarea brazilor.

Designerii care au creat brazi unici, pentru această ediţie, sunt: Doina Levintza, Anca Fetcu Lupu, cu sprijinul Delaco,  Nicu Bocancea & Florăria Iris, Ioana Ciocan & Art Safari Bucureşti, Adela Pârvu & arh. Andreea Beşliu, Stephan Pelger & Agnes Mattis-Teutsch, cu sprijinul CLUB MED, Laura Hîncu şi Lights & Magic, Tudor Laban & Obsentum, Iulia Totoianu & Libris.ro, Dorin Negrău, Justinian Scărlătescu & ArtROTARY CIŞMIGIU, Octavian Roman - Creativ Interior, cu sprijinul Piastrelle, Omid Ghannadi & Cătălin Măruţă, Ioana Uretu & Metropolitan Jewelry, Dhaniel Nora, cu sprijinul Sephora, Mihaela Bachmann, Ana & Maria Mohonea - Architectural Christmas, Alina Alexe - DecorAktiva & Mara Mura, Arh. Miruna Ardelean & Atelierele ILBAH, Ciprian Vlaicu & Andrei Coman, cu sprijinul ROMAERO, Alexandra Nicula & arh. Alina Drăgan - Art Interiors, cu sprijinul MAER, Laura Olaru, Manuela Pungan & Victoria Gallery, Mihaela Bălan & Anastasia Beverly Hills, Şerban Porupca & Rogue8 Store, Ioana Şucu & ClassIN, Arh. Roxana Dan & Maria Ghement - Lisa & Co, Mihai Veg & Ioana Goţia-Ciurea - Prototip Studio & TIFF.

Acestora li se va alătura bradul Salvaţi Copiii, realizat de Ştefania Mircea şi o parte dintre copiii din programele Salvaţi Copiii.

În ultimul deceniu, numărul elevilor români a scăzut cu aproape 349.000 de copii, consecinţă a scăderii natalităţii şi emigrării masive, pe de o parte, şi a cronicizării abandonului şcolar pentru copiii vulnerabili, pe de altă parte. Astfel, la nivelul anului şcolar 2017-2018, aproximativ 30.000  de elevi din învăţământul primar şi gimnazial au fost nevoiţi să abandoneze şcoala, cel mai adesea din cauza sărăciei şi a costurilor ascunse ale educaţiei. Pentru a veni în sprijinul copiilor vulnerabili, Salvaţi Copiii România anunţă cel mai mare eveniment caritabil al anului, Festivalul Brazilor de Crăciun, un prilej al solidarităţii sociale, ajuns la a 19-a ediţie.

Conform raportului MEN privind situaţia învăţământului preuniversitar, în anul şcolar 2017-2018, erau cu 24.000 mai puţini elevi decât în anul anterior şi cu aproximativ 349.000 mai puţini decât în anul şcolar 2009-2010.

Reducerea populaţiei şcolare are în principiu la bază scăderea populaţiei, amplificarea fenomenului migraţiei, diferenţele de infrastructură şcolară dintre mediile de rezidenţă şi abandonul şcolar devenit cronic în mediile socio-economice vulnerabile.

"Copilul este cel mai vulnerabil membru al societăţii, pentru că el este în proces de formare educaţională, socială, emoţională şi nu are instrumente să pună presiune asupra deciziei politice, astfel încât drepturile să îi fie nu doar garantate pe hârtie, ci şi aplicate, în viaţa de zi cu zi. Pentru că în viaţa de zi cu zi sunt copii care abandonează şcoala din cauza sărăciei extreme, din cauza decuplării satului în care locuiesc de o reţea de transport, dar mai ales din cauza politicilor publice care îi ignoră. La Festivalul Brazilor de Crăciun, aceşti copii sunt vizibili, sunt în faţa noastră şi ne cer sprijinul pentru a putea rămâne în şcoală", a spus Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

La nivelul anului şcolar 2016-2017, învăţământul primar şi gimnazial înregistrează o rată a abandonului de 1,1% în urban şi 2.3% în rural . Cu o rată de părăsire timpurie a şcolii de 16,4% (EUROSTAT), România rămâne departe de ţinta de 11,3% asumată pentru anul 2020 (conform Agendei Europa 2020).

Costurile de şcolarizare sunt principalul motiv de abandon şcolar în comunităţile marginalizate. Pentru o parte dintre elevi, mai ales pentru cei din zonele rurale sărace, unul dintre aceste costuri restrictive este cel aferent transportului către şi de la şcoală. La nivelul anului şcolar 2015-2016, peste 125.000  de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri.

Deşi este menţionată în rapoartele anuale ale MEN ca măsură de combatere a abandonului şi oferire de şanse egale pentru copii de a frecventa şcoala, decontarea parţială sau totală a transportului vine cu o serie de limitări. Tarifele maxime pe kilometru impuse transportatorilor nu sunt respectate în multe situaţii, ceea ce face ca abonamentele să fie suportate integral de către părinţi. Preţul transportului variază de la traseu la traseu, unul dintre cele mai mari preţuri fiind 297 lei/lună (Turda-Cluj).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.