Cea de-a 66-a gală a premiilor David di Donatello va avea loc, pe 11 mai, cu prezenţă fizică în două spaţii din Roma şi va sărbători rezilienţa cinematografiei italiene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmele biografice „Volevo nascondermi”, de Giorgio Diritti, despre pictorul Antonio Ligabue, „Hammamet”, de Gianni Amelio, despre fostul lider al Partidului Socialist Italian şi prim-ministru Bettino Craxi, şi drama „Favolacce”, regizată de fraţii Damiano şi Fabio D’Innocenzo, au primit cele mai multe nominalizări pentru premiile acordate de Academia italiană de film. 

„Volevo nascondermi”, cu 15 selecţii, şi „Favolacce”, cu 13, îl au în prim plan pe actorul Elio Germano, care joacă şi în „L'incredibile storia dell'Isola delle Rose”, care a primit 11 nominalizări.

Criticul de film Piera Detassis, care conduce Academia, a subliniat importanta prezenţă a regizoarelor între nominalizaţii ediţiei de anul acesta, dându-le exemplu pe Susanna Nicchiarelli („Miss Marx”, cu 11 nominalizări) şi Emma Dante („Le sorelle Macaluso”, cu 6 nominalizări), potrivit Variety. Ambele sunt nominalizate inclusiv la categoria „cea mai bună regie”. În istoria de 66 de ani a premiilor, nicio femeie nu a câştigat trofeul pentru regie.

Anul acesta, între regizorii debutanţi nominalizaţi se numără Ginevra Elkann („Magari”) şi Alice Filippi („Sul più bello”). Şi între filmele selectate la categoria documentar se regăsesc două producţii regizate de femei.

Printre nominalizaţi se numără şi Sophia Loren, pentru rolul principal din „La vita davanti a se”, regizat de fiul ei, Edoardo Ponti.

Sandra Milo, actriţă din generaţia lui Loren, va fi recompensată cu un trofeu David di Donatello pentru întreaga activitate. Ea a jucat sub îndrumarea unora ca Federico Fellini („8½” şi „Giulietta degli spiriti”), cu Jean Renoir şi Roberto Rossellini, iar, mai recent, în regia lui Gabriele Salvatores şi Gabriele Muccino.

Actorul şi scenaristul Diego Abatantuono, cunoscut internaţional pentru rolul din comedia „Mediterraneo”, premiată cu Oscar, va primi un premiu pentru întreaga carieră. 

Cariera actriţei Monica Bellucci va fi de asemenea recompensată cu un trofeu special „pentru abilitatea ei rară de a fi o emblemă globală în timp ce mereu a căutat să fie creativă în munca ei şi să se implice în comunitatea artistică”, a mai spus Detassis, care a descris-o pe vedetă drept „fermecătoare, cosmopolită şi, în acelaşi timp, profund italiană”.

Având în vedere contextul sanitar, în competiţia de anul acesta a fost permisă înscrierea filmelor care nu au fost lansate în cinematografe, iar un număr record de membri ai Academiei David di Donatello, 91% dintre cei 1.578, au votat.

Ceremonia de anul acesta va avea loc sub forma unui eveniment cu prezenţă fizică, derulat simultan în două spaţii din Roma, în studiourile Fabrizio Frizzi TV şi la Opera din capitală. Toţi nominalizaţii vor fi prezenţi. Gala va fi transmisă în direct, în prime time, de RAI 1.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.