Pentru prima dată în istorie, de când este organizată ceremonia premiilor César, din 1976, niciun trofeu onorific nu va fi acordat, vineri, la Paris, potrivit Le Parisien.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit informaţiilor cotidianului, starul american Brad Pitt acceptase să primească premiul, ulterior a refuzat. Anul trecut, Robert Redford a primit acest premiu. Şi alte staruri hollywoodiene au fost abordate, dar toate au refuzat. 

Cea de-a 45-a ceremonie a premiilor César va avea loc vineri seară, la Salle Pleyel, într-o atmosferă tensionată. Din cauza polemicii create în jurul celor 12 nominalizări pentru filmul "J'accuse" al lui Roman Polanski, a fost dificil ca Academia să găsească candidaţi pentru a înmâna premiile. 

Florence Foresti va fi prezentatoarea galei César 2020. 

"Les Misérables", de Ladj Ly, şi "J'accuse", de Roman Polanski, au primit cele mai multe selecţii, 12. Sunt urmate de "La Belle époque", de Nicolas Bedos (11 niminalizări) şi "Portrait de la jeune fille en feu", de Céline Sciamma (10).

Cineastul Roman Polanski a anunţat că nu va participa la ceremonia de vineri. 

La cea de-a 45-a ceremonie a premiilor César, care va avea loc la Paris, este anunţat un protest al unor grupuri feministe, care au criticat în ultimele săptămâni decizia celor peste 4.800 de membri ai Academiei franceze de film de a-i nomianliza pe Polanski şi noul său film.

Cel mai recent film al regizorului găsit vinovat pentru corupere de minori în urmă cu peste patru decenii a primit 12 nominalizări, inclusiv pentru regie.

Cineastul de origine poloneză, în vârstă de 86 de ani, a fost găsit vinovat de justiţia americană, în 1978, pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu o fată în vârstă de 13 ani, Samantha Geimer. El a recunoscut fapta, a petrecut 42 de zile în închisoare, apoi a fugit din Statele Unite în Franţa. De atunci, el se află în exil, iar în ultimii ani i-au fost aduse mai multe acuzaţii. În 2018, a fost exclus din Academia americană de film.

Nu este prima dată când Academia César se află în centrul unei controverse din cauza lui Polanski. În 2017, el a fost ales să fie preşedintele juriului, însă a fost nevoit să renunţe, după ce decizia a stârnit un val de critici.

Autorităţile americane au încercat în mai multe rânduri să obţină extrădarea lui Polanski, care are cetăţenie franceză şi poloneză.

Franţa nu îşi extrădează cetăţenii, iar o curte de justiţie din Polonia a respins o cerere venită din partea SUA când Polanski filma în Cracovia în 2015.

În 2017, Samantha Geimer a declarat în faţa unei curţi de justiţie americane că l-a iertat pe Polanski şi că vrea să depăşească situaţia, însă curtea a refuzat cererea ei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.