Fred White, toboşarul trupei americane funk Earth, Wind & Fire, a murit la vârsta de 67 de ani, a anunţat luni Verdine White, fratele său şi fost membru al formaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Născut în 1955 în Chicago (Illinois), White a început să cânte la tobe de la o vârstă foarte fragedă. De-a lungul carierei, a câştigat şase premii Grammy cu legendarul grup funk format în 1969 de fratele său, Maurice White.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Earth, Wind & Fire (@earthwindandfire)

"Familia noastră este întristată astăzi de pierderea unui membru al familiei incredibil şi talentat”, a scris Verdine White într-o postare pe Instagram, amintind că a avut "discuri de aur de la vârsta de 16 ani!". 

Earth, Wind & Fire a cunoscut rapid celebritatea în anii 1970, devenind una dintre primele formaţii care a încălcat tabuurile rasiale în pop şi a avut un succes imens atât în ​​comunitatea albilor, cât şi în cea afro-americană. În 1979, a fost prima trupă afro-americană care a cântat la prestigiosul Madison Square Garden din New York.

Fred White a lucrat şi cu alţi artişti, inclusiv cu cântăreaţa de soul Deniece Williams. Ca membru al trupei Earth, Wind & Fire, a fost inclus în Rock & Roll Hall of Fame în 2000, panteonul american al muzicii rock.

Grupul s-a remarcat prin melodiile sale dar şi prin concertele pline de energie, punctate de o prezenţă puternică a instrumentelor de alamă şi a unui kalimba, un instrument african de percuţie din şipci metalice.

Fără să fi părăsit complet scena, grupul a cunoscut o renaştere a notorietăţii după alegerea preşedintelui Barack Obama, care i-a invitat în 2009 să cânte la Casa Albă.

Actuala componenţă a Earth Wind & Fire include trei membri din formaţia clasică a anilor ’70: Verdine White la bas, Philip Bailey la voce şi Ralph Johnson la tobe şi percuţie. Maurice White, liderul trupei, a murit în 2016. Un alt membru din acea perioadă cheie, saxofonistul Andrew Woolfolk, a murit în aprilie 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.