Arlette Ricci a fost găsită vinovată de fraudă fiscală, însă pedeapsa i-a fost redusă în apel, vineri. Moştenitoarea casei de modă Nina Ricci a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare şi o amendă de 1 milion de euro pentru faptul că a ascuns fiscului francez venituri de peste 17 milioane de euro, informează AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această pedeapsă de ”trei ani de închisoare este vizată de o suspendare cu regim de supraveghere” (SME), a cărui durată a fost fixată la trei ani şi ale cărui modalităţi de implementare nu au fost făcute publice.

SME reprezintă o pedeapsă alternativă detenţiei, de obicei pronunţată pentru a contracara efectele negative cauzate de lipsa de activităţi de socializare generate de pedepsele scurte, pentru a sprijini astfel reintroducerea în societate a condamnatului. SME este adeseori solicitat pentru minori sau micii delincvenţi, cărora li se cere, de exemplu, să nu îi mai frecventeze pe foştii lor complici sau să evite anumite zone şi regiuni.

Arlette Ricci, în vârstă de 76 de ani, care locuieşte în Elveţia, a rămas şi fără proprietăţi, care i-au fost confiscate. Decizia din apel a confirmat ”decizia de vinovăţie” anunţată în primă instanţă, însă a diminuat pedepsele pronunţate.

În 2015, ea a fost condamnată la trei ani de închisoare - dintre care doi cu suspendare -, o amendă de 1 milion de euro şi confiscarea proprietăţilor sale.

Moştenitoarea, care nu a asistat la proces ”din motive de sănătate”, a fost acuzată că a ascuns timp de peste 20 de ani de fiscul francez venituri totale de peste 17 milioane de euro, pe care l-a depozitat în Elveţia.

Ţinând cont de prescrierea faptelor, ea a fost condamnată, la fel ca în primă instanţă, pentru fraudă fiscală pentru perioada 2007-2010, spălare de bani şi bancrută frauduloasă. Datoria ei fiscală globală, obiectul unui contencios aflat în derulare, a fost evaluată de către fisc la aproximativ 10 milioane de euro.

- Uşurare şi dezamăgire -

Veniturile ascunse ale moştenitoarei celebrei creatoare de modă Nina Ricci au fost reperate pe ”listele Falciani”, ce conţin conturile nedeclarate ale clienţilor filialei elveţiene a băncii HSBC, furate de un angajat al băncii, Hervé Falciani, şi transmise autorităţilor franceze.

Aflând în vara anului 2009 că numele ei apărea în acele liste, Arlette Ricci a ales, potrivit acuzării, ”să îşi stabilească o rezidenţă fictivă în Elveţia” decât ”să îşi reglementeze situaţia în Franţa”, aşa cum au procedat alţi contribuabili citaţi.

Declarându-se ”uşurat” după ce a aflat că pedeapsa clientei sale a fost diminuată, avocatul lui Arlette Ricci, Jean-Marc Fedida, şi-a exprimat totuşi ”dezamăgirea că tribunalul nu a dorit să acorde importanţă chestiunii care vizează credibilitatea documentelor Falciani”, o documentaţie contestată de avocaţii apărării.

Avocatul specializat în chestiuni financiare Henri-Nicolas Fleurance, care a ”orchestrat” insolvabilitatea moştenitoarei imperiului Nina Ricci, a beneficiat şi el de o reducere a pedepsei: el a fost ”exclusiv condamnat la plata unei amenzi” în valoare de 20.000 de euro. În primă instanţă, avocatul primise un an de închisoare cu suspendare, însoţit de aceeaşi amendă. 

În acelaşi dosar, fiica lui Arlette Ricci, Marguerite Vignat, a fost condamnată la opt luni de închisoare cu suspendare în primă instanţă şi nu a făcut apel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.