Scriitorul şi producătorul american Frank Spotnitz este invitat special în programul Full Moon Creative Lab, o iniţiativă a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde va susţine un masterclass, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

A doua rezidenţă creativă a primei ediţii a programului Full Moon Creative Lab va avea loc în perioada 7-13 martie. 12 scenarişti din Europa se reunesc la Castelul Bethlen-Haller din Transilvania, unde au ocazia să-şi dezvolte abilităţile de scriere, alături de experţi internaţionali din industria filmului. Programul Full Moon Creative Lab (FMCL) este destinat autorilor de scenarii pentru seriale de gen: thriller, horror şi fantasy. Iniţiativa TIFF este susţinută de Programul Europa Creativă.

Cu o carieră de peste 25 de ani în producţiile de televiziune, Spotnitz este scriitorul şi producătorul executiv al unuia dintre cele mai de succes seriale de televiziune "Dosarele X", cât şi al celor două filme lansate ulterior. "Dosarele X" a obţinut trei Globuri de Aur pentru Cel mai bun serial dramatic, un premiu Peabody şi a fost nominalizat la Premiile Emmy atât pentru scenariu, cât şi pentru Cel mai bun serial dramatic. Spotnitz este, de asemenea, directorul executiv şi fondatorul Big Light Productions, o companie de producţie din Londra şi Paris, care este specializată în seriale de televiziune internaţionale, inclusiv drame, comedie şi documentare precum: The Man in the High Castle, câştigător de Emmy; Medici: Masters of Florence şi două sezoane din Medici: The Magnificent (RAI, Netflix, SFR Play); Detectivul indian (Netflix, CTV); Răscumpărare (CBS, Global, TF1, RTL); sezonul trei din Crossing Lines (Tandem Productions/StudioCanal); şi sezonul doi din Transporter: The Series (TNT, M6, HBO Canada).

Bazându-se pe experienţa sa în televiziune atât în SUA, cât şi în Europa, Frank Spotnitz va vorbi în cadrul masterclassului despre valorile care ajută la crearea şi susţinerea povestitorilor de succes.

Proiectele selectate la prima ediţie a Full Moon Creative Lab aparţin scenariştilor Adina Istrate (România) - scenariul thrillerului Aurora, Giulio Rizzo (Italia) - proiectul horror - fantasy ICU - Immortal Care Unit, şi Barbara Skubic (Slovenia) - scenariul thrillerului "Negative Split".

Celor trei scenarişti menţionaţi mai sus li se alătură alţi 9 autori de scenarii din România, Italia, Irlanda, Ungaria, Slovenia, Polonia şi Bulgaria. Aceştia sunt: Barry Murphy (Irlanda), Rosella di Campli (Italia), Richard Karpala (Polonia), Sînziana Cojocărescu (România), Nadya Todorova (Bulgaria), Greg Simmons (Irlanda), Cristina Iliescu (România), Attila Veres (Ungaria), Rafael Alberto Garciola (Germania).

Împărţiti în 3 Writers’ Rooms, participanţii la Full Moon Creative Lab vor fi îndrumaţi de trei facilitatori, profesionişti din industria filmului: Eilon Ratzkovsky (Israel), producător cu o experienţă de peste 25 de ani în producţia de filme şi seriale TV, Arnaud Louvet, scenarist şi producător francez, implicat în proiecte de seriale pentru platforme de streaming, şi scenarista şi regizoarea Geo Doba din România, absolventă a prestigiosului Program Serial Eyes de la DFFB la Berlin, unde a primit Big Light Writers’ Apprenticeship Award (2021).

Prima ediţie a Full Moon Creative Lab se va încheia cu o sesiune de pitching în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (iunie 2024), în faţa unor profesionişti influenţi din industrie, favorizând oportunităţile ca proiectele să găsească sprijin pe piaţă.

Cea de-a doua rezidenţă a FMCL are loc la Castelului Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă, construit în perioada 1560-1624. Castelul a devenit un simbol de preţ al Jidvei. Printr-un proces amplu de restaurare, început în anul 2003 şi care a durat aproape 20 ani, castelul a fost readus la lumină şi reaşezat în patrimoniul cultural al comunităţii şi al României.

Full Moon Creative Lab reprezintă un laborator creativ care se va desfăşura anual în Transilvania, oferind scenariştilor oportunitatea de a-şi dezvolta abilităţile, înconjuraţi de experţi internaţionali din industrie. Proiectul îşi propune să îmbunătăţească procesul de creaţie al scenariştilor, conectând cineaşti talentaţi din toate statele membre ale Uniunii Europene. Laboratorul marchează următorul pas în dezvoltarea Full Moon Script Contest, un program lansat de TIFF în 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.