O expoziţie cu fotografii Polaroid, realizate de regizorul filmelor-cult "Paris, Texas" şi "Wings of Desire" Wim Wenders, vor putea fi văzute până pe 11 februarie 2018 la The Photographers Gallery din Londra.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia intitulată "Instant Stories" prezintă primele instantanee realizate cu Polaroid de cineast - peste 200 de fotografii personale. 

Potrivit galeriei, expoziţia include imagini de la filmări, cu prietenii şi familia, imagini de stradă şi peisaje. Toate fotografiile selectate au fost realizate de la începutul anilor 1970 şi până la jumătatea anilor 1980. 

New York văzut de Wim Wenders
New York văzut de Wim Wenders

În cei 50 de ani de carieră, Wim Wenders a devenit la fel de faimos pentru fotografiile sale cât pentru filmele sale. A realizat sute de imagini Polaroid, ca un jurnal vizual pentru a documenta călătoriile sale prin Europa şi Statele Unite. 

Vorbind despre dragostea lui pentru fotografiile Polaroid într-un album care însoţeşte expoziţia, Wenders a spus: "Întregul proces Polaroid (şi procedura) nu are nimic în comun cu experienţa noastră contemporană. Când privim apariţiile trecătoare de pe ecran putem să le ştergem şi să trecem la următoarea. Aşa (prin fotografie, n.r) produci şi deţii ceva original!"

"A fost un lucru adevărat, un obiect al tău, nu o copie, nu un print, nu ceva multiplicat, nerepetabil. Puteai simţi că ai furat lumii imaginea-obiect. Ai transferat o bucată din trecut în prezent". 

Ernst Wilhelm "Wim" Wenders, născut pe 14 august 1945, este un cineast, dramaturg, scriitor şi fotograf, considerat un reprezentant de marcă al noului val din cinematografia germană. 

A fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii, inclusiv cu trei nominalizări la Oscar la categoria ”cel mai bun documentar” - ”Buena Vista Social Club” (1999), un film despre cultura muzicală din Cuba, ”Pina” (2011), un documentar despre coregrafa de dans contemporan Pina Bausch, şi ”The Salt of the Earth” (2014), un proiect dedicat fotografului brazilian Sebastiao Salgado.

A câştigat şi un premiu BAFTA pentru cel mai bun regizor cu filmul ”Paris, Texas” (1984), care a fost recompensat şi cu trofeul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. De altfel, multe dintre peliculele sale au fost premiate la Cannes, inclusiv ”Wings of Desire” (1987), care i-a adus lui Wim Wenders premiul pentru regie la ediţia din 1987 organizată pe Croazetă.

În 2000, a câştigat Premiul Juriului - Ursul de Argint - la Berlin cu pelicula ”The Million Dollars Hotel”. Tot la Berlinală, a primit un Urs de Aur onorific, în 2015.

În 1982, Wim Wenders a câştigat Leul de Aur şi premiul FIPRESCI la Festivalul de la Veneţia cu pelicula ”Der Stand der Dinge”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.