Un fost cântăreţ vedetă din Hong Kong, devenit militant pentru democraţie, a fost condamnat joi la peste doi ani de închisoare, după ce a pledat vinovat de răzvrătire şi spălare de bani, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tommy Yuen, un fost membru E-Kids, o trupă de băieţi CantoPop, devenise un militant fervent al protestelor pro-democraţie ŕ Hong Kong în 2019, care au fost reprimate de Beijing, care a impus de atunci o lege a securităţii naţionale.

De asemenea, autorităţile au recurs recent la infracţiunea de răzvrătire, care datează din timpul dominaţiei coloniale britanice, pentru a încarcera protestatari şi activişti.

Judecătorul Ernest Lin a decis joi că Yeun a provocat "daune societăţii" prin exploatarea popularităţii sale pentru a răspândi mesaje antiguvernamentale şi l-a condamnat la 26 de luni de închisoare.

Yuen, în vârstă de 43 de ani, a fost arestat în februarie 2022 şi de atunci a fost arestat preventiv. El a pledat vinovat luna trecută.

În hotărârea sa, judecătorul a constatat că Yuen a "alimentat" nemulţumirea publică prin postările sale pe reţelele de socializare, cu scopul de a se autopromova şi de a obţine profit.

Potrivit judecătorului, în unele dintre mesajele sale, fostul cântăreţ s-a bucurat de moartea unui poliţist şi a ridiculizat un magistrat însărcinat cu afacerile de securitate naţională.

Fostul star a fost acuzat, de asemenea, că a colaborat cu soţia sa pentru a fabrica povestea unui protestatar de 19 ani acuzat că a participat la revolte, cu scopul de a solicita donaţii. Potrivit procurorilor, Yuen ar fi spălat în acest fel aproape 720.000 de dolari din Hong Kong (92.000 de dolari).

Începând din 2020, peste 30 de persoane au fost acuzate de răzvrătire, majoritatea fiind cetăţeni obişnuiţi.

Legea acoperă acte, discursuri şi publicaţii cu "intenţii sediţioase", cum ar fi încurajarea "nemulţumirii sau dezacordului", promovarea "sentimentelor rele" şi incitarea ŕ violenţă.

Infracţiunea este pasibilă de o pedeapsă maximă de doi ani de închisoare. Comitetul pentru drepturile omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la "interpretarea prea largă şi aplicarea arbitrară" a infracţiunii de răzvrătire şi a legii securităţii impuse de Beijing.

Oficialii din Hong Kong au apărat legea ca fiind necesară pentru a restabili ordinea şi stabilitatea în urma tulburărilor din 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.