Una dintre cele mai cunoscute şi apreciate formaţii din Ucraina, DakhaBrakha (în ucraineana veche „dă/ia”), revine la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (17 - 26 iunie) pentru un concert extraordinar, parte din iniţiativa TIFF For Ukraine, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fondată în 2004 la Kiev de regizorul de teatru avangardist Vladislav Troiţki, DakhaBrakha îşi defineşte stilul ca fiind „haos etnic”/ „ethnic chaos”. Esenţa muzicii lor vine din folclorul ucrainean, căruia i se adaugă jazz-ul, trance-ul, ritmurile şi instrumentele din culturi cu totul diferite - de la cea indiană, la cea arabă şi africană. Rezultatul este un spectacol fascinant şi original, care va putea fi urmărit la Cluj-Napoca pe 23 iunie, la Iulius Parc Open Air.

Biletele au fost puse în vânzare online: https://tiff.eventbook.ro/music/bilete-tiff-2022-concert-dakhabrakha

În ultimele luni, DakhaBrakha se află într-un turneu internaţional, în care promovează muzica ucraineană şi transmit mesaje de pace: „A fost greu să ne părăsim ţara, dar suntem aici pentru că suntem artişti. Este foarte important pentru noi să simţim sprijin şi solidaritate cu Ucraina, să facem cunoscute în lume muzica şi tradiţiile noastre în aceste vremuri de război”. DakhaBrakha este formată din Marko Halanevych, Iryna Kovalenko, Olena Tsybulska şi Nina Garenetska.

Pentru publicaţia NPR, show-urile live ale DakhaBrakha sunt „absolut geniale”. Cvartetul DakhaBrakha a lansat şase albume şi a cântat inclusiv pe scena The Royal Shakespeare Barbican Theatre din Londra, pentru spectacolul „Macbeth”.

În 2013, la TIFF, DakhaBrakha a acompaniat live proiecţia filmului "Earth/ Pământ" (1930), capodopera regizorului ucrainean Alexander Dovzhenko (1894 - 1956). Show-ul lor a fost atât de apreciat de public încât, a doua zi, DakhaBrakha a mai susţinut un concert în plus pentru fanii din Cluj, la Casa TIFF.

Formaţia s-a întors la TIFF şi în 2018. În acest an, concertul DakhaBrakha face parte din TIFF for Ukraine, o iniţiativă specială care va fi dedicată comunităţii, dar şi cineaştilor ucraineni. Aceasta include proiecţii de film ale unor regizori ucraineni, proiecţii cu subtitrări în limba ucraineană pentru copii, o zi care va sărbători mâncarea şi tradiţiile ţării, dar şi o campanie de donaţii.

Piesa folk "Specially for You", cântată de DakhaBrakha figurează pe coloana sonoră a documentarului "Bucolic" (r. Karol Pałka, Polonia) care va fi proiectat la TIFF 2022 în secţiunea competiţională "What’s Up, Doc?".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.