Florin Salam a încheiat duminică seara Outernational Days cu o petrecere pe cinste, după trei zile şi trei nopţi de festival, în care pe scena din Grădina Uranus a răsunat muzică din toate colţurile lumii. Pentru prima dată, spaţiul din faţa scenei a devenit neîncăpător, în vreme ce sute de persoane s-au îngrămădit pentru a dansa preţ de o oră în faţa aşa-numitului rege al manelelor din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă, marele nume adus de festivalul de muzică ”outernaţională” s-a lăsat aşteptat până în ultima oră petrecută de Outernational Days în Grădina Uranus.

Stefan Fraunberger a urcat primul pe scenă, după ce participanţii şi-au petrecut după-amiaza la o discuţie cu Octavian Nemescu, precum şi la o lectură de Mircea Florian - cel care a adus poezia acompaniată de tulnice în seara precedentă de Outernational Days.

Muzica austriacului a intrat în contrast puternic cu cea a lui Florin Salam. Pentru această interpetrare, câteva zeci de spectatori s-au aşezat în semicerc în faţa scenei şi au asistat la o combinaţie interesantă de muzică acustică produsă de instrumente cel puţin neconvenţionale, împletită cu acordurile electronice ale ”strigoiului marţian bolnav” sau cum i-au spus ardelenii lui Fraunberger în timpul şederii sale la Sibiu.

Stefan Fraunberger a adus pe scenă o muzică ce ar putea să fie descrisă drept stranie, acorduri care şi-ar găsi locul într-un film horror sau în mijlocul unei păduri acoperite de ceaţă, nu neapărat în Grădina Uranus.

Pe scenă au urmat kenyenele de la Ogoyo Nengo şi The Dodo's Women Group, precum şi senegalezii de la Ndagga Rhythm Force, alături de Mark Ernestus. Însă, muzica adusă de cele două trupe africane nu putea să fie mai diferită. Ogoyo Nengo şi The Dodo's Women Group s-au mişcat mai încet pe scenă, interpretând ce putea să fie perceput în anumite momente drept un ritual al unei comunităţi izolate din Kenya. În vreme ce, muzicanţii senegalezi au interpretat cu energie, multă percuţie şi dans pe scena din Grădina Uranus.

Totuşi, întreaga seară a fost marcată de petrecerea pe cinste adusă de Florin Salam în Rahova. Sute de persoane s-au îngrămădit şi au dansat cum ştiau mai bine pe muzica aşa-numitului rege al manelelor, care nu s-a sfiit să se autoproclame preşedinte al României.

”Dansaţi, fraţii mei! Să mai daţi jos din kilograme”, a ţipat manelistul de pe scenă, alături de formaţia sa numeroasă, în timp ce unii spectatori s-au urcat în copaci pentru a-l vedea mai bine pe Florin Salam. 

Petrecerea a început cu ”A ieşit soarele din nori” şi a continuat cu ”Spriţ de vară”, în timp ce scena se cutremura în ritmurile de manele ale lui Salam. Însă, spectacolul s-a terminat într-o oră, iar manelistul şi trupa sa au părăsit repede Grădina Uranus.

Cu această interpretare s-au încheiat şi cele trei zile şi trei nopţi de Outernational Days, un festival care a adus muzică din toate colţurile lumii, de la sunetele electronice stranii produse de Social Insects sau Stefan Fraunberger, la muzica africană din Niger, Senegal, Kenya şi până la Florin Salam.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.