Filmul ”Discoteca străluceşte” (Turcia-Spania), regizat de Chema Garcia Ibarra, a câştigat trofeul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului NexT, care s-a încheiat luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fără locuri de muncă, fără să aibă ce să facă sau unde să meargă, protagoniştiii acestui film sunt văzuţi distrându-se, realizând un spectacol de lumină improvizat, potrivit organizatorilor. Fundalul personajelor este marcat de semnele revoltelor politice trecute şi actuale, pe care aceştia le acceptă printr-o combinaţie de indiferenţă şi dispreţ, în încercarea lor de a se distra, într-un film al cărui aspect estetic brut este în deplină contradicţie cu talentul extraordinar cu care a fost realizat, găsind puncte neortodoxe de intrare în fiecare scenă.

Premiul ”Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie a revenit lui Ico Costa, pentru regia filmului ”Nyo Wveta Nafta” (Portugalia).

În orele libere între cele de muncă, tinerii din Mozambic îşi exprimă aspiraţiile în limbajul internaţional al secolului al XXI-lea, dialectul numelor de marcă, într-un film care reuşeşte să evoce clasica piesă a cinemaului African, filmul lui Djibril Diop, Touki Bouki, în timp ce dezvoltă o viziune vernaculară proprie.

Premiul ”Andrei Toncu” pentru cel mai bun sound design a fost acordat lui Hans Appelqvist, pentru filmul ”Povara” (Suedia).

Muzică clasică de jazz acompaniază un dansator de tap, dar sunetul general este acordat la 2017. Designul sunetului este foarte bine amestecat cu muzica, devenind aproape o parte din melodii, iar secţiunea finală aduce nişte dueturi frumoase, frumos şi original orchestrate, ce creează împreună o experienţă auditivă excelentă, foarte sensibilă, amuzantă şi inedită.

”Prietena noastră luna” (Spania), regia Velasco Broca, a primit o meniţiune specială a juriului. Un basm în care mistici şi inadaptaţi se amestecă cu călugări şi şarlatani este prezentat printr-o serie de tablouri memorabile care împletesc împreună lumina şi umbra. Urmând cursul marelui Gange dintre Allalabad şi Benares, impulsul creativ al acestui film ne aduce la o răscruce incitantă, unde fanteziile islamice ale cinematografiei timpurii din India se împletesc cu imagini din Nosferatu lui Murnau şi Judex-ul lui Louis Feuillade.

”Sadhu în Bombay” (India), regizat de Kabir Mehta, a fost o altă peliculă care a primit menţiune din partea juriului. Filmul prezintă diferite straturi ale unei posibile poveşti ce pun la îndoială ceea ce este considerat adevărat atunci când vizionăm imagini în mişcare sau ceea ce este prezentat pe social media.remiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc a revenit peliculei ”Prima noapte”, de Andrei Tănase. Intriga filmului este scurtă, însă complicaţiile ei - multiple. Ziua de naştere a lui Alex se apropie, iar tatăl său, Călin, i-a pregătit o surpriză specială: prima noapte de dragoste cu o fată.

Festivalul Internaţional de Film NexT a avut loc în perioada 22 - 26 iunie. Evenimentul a fost înfiinţat în 2006 în memoria sound designerului şi compozitorului Andrei Toncu şi a regizorului Cristian Nemescu şi este organizat de Societatea Culturală NexT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.