Filmul "The Shape of Water", al cineastului mexican Guillermo del Toro, a câştigat, sâmbătă seară, Leul de Aur la cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, potrivit site-ului labiennale.org.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premiile Mostra di Venezia 74 au fost transmise în direct pe site-ul oficial biennale.org. 

Juriul competiţiei internaţionale ”Venezia 74”, prezidat de actriţa Annette Bening, a fost compus din actriţa britanică Rebecca Hall, actriţa franceză Anna Mouglalis, criticul de film anglo-australian David Stratton, actriţa italiană Jasmine Trinca, regizorul şi scenaristul englez Edgar Wright şi regizorul, producătorul şi scenaristul Yonfan, potrivit site-ului oficial al festivalului.

Juriul competiţiei internaţionale a festivalului a acordat premiile Leul de Aur pentru cel mai bun film, Leul de Argint - marele premiu al juriului, Leul de Argint pentru cel mai bun regizor, Coppa Volpi pentru cel mai bun actor, Coppa Volpi pentru cea mai bună actriţă, premiul pentru cel mai bun scenariu, premiul special al juriului şi premiul ”Marcello Mastroianni” pentru cel mai bun actor/ actriţă aflat la debut.

La categoria Venice Virtual Reality, juriul a fost prezidat de regizorul John Landis şi format din regizoarea şi scenarista franceză Céline Sciamma şi actorul şi regizorul Ricky Tognazzi.

Palmaresul ediţiei 74

Leul de Aur pentru cel mai bun film a fost acordat "The Shape of Water", în regia lui Guillermo del Toro. 

Leul de Argint, Marele Premiu al juriului, a revenit filmului "Foxtrot", de Samuel Maoz. 

Leul de Argint pentru cea mai bună regie a fost acordat lui Xavier Legrand, pentru filmul Jusqu’a la garde”.

Annette Bening, preşedinta juriului, a anunţat cele mai importante premii ale ediţiei a 74-a a Festivalului de Film de la Veneţia.

Premiul "Marcello Mastroianni” pentru cel mai tânăr actor a fost acordat lui Charlie Plummer pentru filmul “Lean on Pete”. 

Premiul special al juriului a fost acordat filmului “Sweet country”, de Warwick Thornton.

Cea mai bună scenografie: Martin McDonagh pentru filmul "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri". 

Coppa Volpi pentru cea mai bună interpretare masculină a fost câştigată de Kamel El Basha - “The Insult”, în regia lui Ziad Doueiri. 

Coppa Volpi pentru cea mai bună interpretare feminină a revenit actriţei Charlotte Rampling pentru rolul din filmul “Hannah”, regizat de Andrea Pallaoro. 

“Italia este sursa mea absolută de inspiraţie (...) Dacă sunt în seara aceasta aici este pentru că viaţa mea este legată de Italia”, a declarat pe scenă Charlotte Rampling. 

Juriul competiţiei Orizzonti a oferit şapte premii. 

Cel mai bun scurtmetraj a fost anunţat “Gros chagrin”, de Celine Devaux. 

Cel mai bun scenariu: “Los versos del olvido", de Alireza Khatami. 

Cel mai bun actor: Navid Mohammadzadeh pentru “Bedoune Tarikh, Bedoune Emza”. 

Cea mai bună actriţă: Lyna Khoudri pentru “Les bienheureux”, de Sofia Djma

Premiul special al juriului a revenit filmului “Caniba”, de Verena Paravel, Lucien Castaing-Taylor. 

Cel mai bun regizor a fost ales Vahid Jalilvand, pentru filmul “Bedoune Tarikh, Bedoune Emza”. 

Cel mai bun film la secţiunea Orizzonti a fost ales “Nico, 1988”, de Susanna Nicchiarelli, filmul biografic care o are în centru pe solista trupei Velvet Underground. Filmul a deschis secţiunea Orizzonti de la Mostra di Venezia 2017.

Venezia Classici

Cel mai bun documentar pentru cinema a fost desemnat “The Prince and the Dybbuk”, de Elwira Niewiera şi Piotr Rosolowski. 

Cel mai bun film restaurat - “Idi I smotri”, de Elem Klimov. 

Premiul Leone del Futuro "Luigi di Laurentiis" pentru film de debut a fost câştigat de Xavier Legrand pentru “Jusqu’a la garde”.

Jane Fonda şi Robert Redford au primit anul acesta premiul pentru întreaga carieră, într-o ceremonie care va avea loc pe 1 septembrie la Palazzo del Cinema. 

Alte premii

"Booldless", de Gina KIm, a câştigat premiul la categoria Venice Virtual Reality, premiu înmânat de John Landis, preşedintele juriului. 

"La camera insabbiata", de Laurie Anderson şi Hsin Chien-Huang, a câştigat premiul Best VR experience. 

"Arden’s Wake (Expanded)”, de Eugene YK Chung, a fost desemnat cel mai bun film VR la Festivalul de Film de la Veneţia 2017. 

Actorul Alessandro Borghi a fost gazda ceremoniilor de deschidere şi închidere a Mostrei. 

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia va avea loc în perioada 30 august - 9 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.