Lungmetrajul „Câmp de maci”, regizat de Eugen Jebeleanu, a câştigat premiul pentru cel mai bun film în secţiunea Fest Focus a Festivalului Internaţional de la Belgrad şi premiul pentru cel mai bun film queer, oferit de festivalul Merlinka din capitala sârbă, în timp ce juriul Festivalului D’A Film Barcelona l-a recompensat cu cel mai important trofeu din secţiunea Talents.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul Internaţional de Film de la Belgrad este unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa Centrală şi de Est şi un pilon important al vieţii culturale din capitala Serbiei.

Juriul festivalului a menţionat că premiul a fost acordat pentru o „expresivitate regizorală precisă şi subtilă, care reflectă un proces complex de lucru cu actorii”. De asemenea, a fost adăugat că filmul „oferă o perspectivă profundă asupra conflictului intern al protagonistului, a cărui poveste personală se ridică la nivelul unei teme sociale importante şi universal valabile".

Cea de-a 49-a ediţie a evenimentului a avut loc cu prezenţă fizică în perioada 7-16 mai.

Pe lângă cele două premii din Serbia, „Câmp de maci” a câştigat şi premiul secţiunii Talents la Festivalul D’A Film Barcelona (29 aprilie - 9 mai). Juriul evenimentului şi-a motivat alegerea menţionând că „filmul dezvăluie o experienţă imersivă într-o realitate claustrofobă, prin intermediul unei naraţiuni clare, a unor interpretări impresionante ale actorilor şi a unei virtuozităţi regizorale”.

Drama „Câmp de maci”, debutul în regie de film al lui Eugen Jebeleanu, a fost prezentată în premieră mondială la cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional Tallinn Black Nights (PÖFF). Până în acest moment, filmul are în palmares cinci premii internaţionale, două dintre acestea fiind acordate pentru cea mai bună interpretare actorului Conrad Mericoffer (la Festivalul Internaţional de Film Gijón şi Festivalul Internaţional de Film de la Torino). De asemenea, filmul este prezent în peste 15 selecţii oficiale la festivaluri de film din Europa şi Statele Unite ale Americii. Printre acestea se numără: BFI Flare London, Glasgow Film Festival, Miami Film Festival şi San Francisco International Film Festival.

„Aceste premii mă onorează şi vreau să mulţumesc întregii echipe cu care am lucrat la acest proiect minunat. Este foarte important pentru noi că filmul a fost prezentat în cinematografe şi la festivaluri, pentru că spune povestea unui tânăr jandarm homosexual din România de astăzi. Este o poveste pe care nu o vedem atât de des în cinematografia românească şi mă bucur enorm că aceste premii au venit chiar în preajma Zilei Internaţionale împotriva Homofobiei. Abia aştept şi întâlnirea cu publicul din România”, a transmis regizorul într-un comunicat remis News.ro.

Realizat după un scenariu de Ioana Moraru, filmul prezintă o zi din viaţa lui Cristi (Conrad Mericoffer), un tânăr jandarm din Bucureşti. În timpul unei vizite scurte a lui Hadi (Radouan Leflahi), bărbatul cu care are o relaţie la distanţă, Cristi şi colegii lui participă la o intervenţie într-un cinematograf din centru, unde o serie de protestatari sabotează proiecţia unui film LGBTQ+. În mijlocul scandalului din cinema, o relaţie pasageră din trecut cu un alt bărbat revine în prezent, ameninţându-i stabilitatea profesională şi personală.

Din distribuţie mai fac parte Alexandru Potocean, Cendana Trifan, Ionuţ Niculae, Alex Călin, Rolando Matsangos şi George Piştereanu.

Filmul este produs de Velvet Moraru, imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul, de Cătălin Cristuţiu, sunetul, de Alex Dragomir, iar scenografia şi costumele, de Velica Panduru.

„Câmp de maci/ Poppy Field” este o producţie Icon Production, în coproducţie cu Motion Picture Management şi Cutare Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin programul Creative Europe - Media 2017 şi a fost selectat în programul Connecting Cottbus - work in progress 2019.

Eugen Jebeleanu şi-a început cariera ca regizor de teatru şi, de mai bine de zece ani, şi-a concentrat eforturile artistice pe proiecte politice şi sociale. În 2010, a fondat alături de dramaturgul Yann Verburgh o companie de teatru numită Compania 28, iar din 2016, a colaborat cu Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, unde a realizat trei spectacole. În 2017, a regizat „Căpcăuni”, un proiect care a fost recompensat de către Fédération d’Associations de Théâtre Populaire (FATP). Pentru spectacolul „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba” din 2019, a primit Premiul „Lucian Pintilie” pentru cea mai bună regie în cadrul galei UNITER. Cel mai recent spectacol al său, „I Was Looking at the Ceiling and Then I Saw the Sky”, după John Adams, este o colaborare cu Opera din Lyon şi reprezintă primul său proiect de operă contemporană. Spectacolele montate de Jebeleanu au fost invitate în numeroase festivaluri din România, Polonia, Danemarca, Germania şi Moldova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.