Filmul „Proştii/ Fools”, scris şi regizat de Tomasz Wasilewski, producţie cu participare românească, va fi lansat în cinematografele din ţară pe 3 martie, fiind distribuit de microMULTILATERAL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lungmetrajul relatează relaţia dificilă dintre o mamă şi fiul ei şi cum alegerile pe care le fac au consecinţe dramatice.

Marlena, în vârstă de 62 de ani, şi Tomasz, cu 20 de ani mai tânăr, ascunşi de lume într-un orăşel de la malul mării, au o relaţie fericită de mulţi ani. Viaţa lor de zi cu zi atent ţesută începe să se destrame treptat când, împotriva voinţei lui Tomasz, Marlena îşi aduce fiul să locuiască împreună cu familia. Când trecutul îi prinde din urmă cu toată forţa, vor fi nevoiţi să-şi redefinească iubirea, alegerile şi viaţa.

„Proştii” (Polonia, România, Germania) a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary 2022, în secţiunea Proxima.

Distribuţia este alcătuită din Dorota Kolak, Łukasz Simlat, Tomasz Tyndyk, Katarzyna Herman şi Marta Nieradkiewicz.

Despre cel de-al patrulea lungmetraj al său, cineastul spune: „Mă interesa o relaţie la limită. Prezint ceva ce se termină, ceva ce privitorul nu înţelege pe deplin. Ceva îi scapă. Am vrut să descriu această izolare stranie. Odată a existat între ei o mare iubire, dar în acelaşi timp au fost condamnaţi să nu se aibă decât unul pe celălalt. Atunci iubirea devine închisoare. Poate a fost şi faptul că mă găseam într-un moment special din viaţă pe atunci. Când am împlinit 40 de ani, am început să pun la îndoială multe lucruri. Treceam prin tot felul de schimbări, dar, în acelaşi timp, deveneam mai conştient de unele lucruri”.

Filmul este produs de Ewa Puszczyńska, cunoscută pentru „Ida”, premiat cu Oscar în 2015, iar co-producători sunt Ada Solomon şi Jamila Wanske. Director de imagine este Oleg Mutu (“4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, “Moartea domnului Lăzărescu”, “Donbass”), editor - Beata Walentowska, de design vizual s-au ocupat Katarzyna Sobańska şi Marcel Sławiński, iar de designul de sunet - Maciej Pawłowski şi Ilja Koster.

„Proştii” este o producţie Extreme Emotions, în colaborare cu microFILM şi Achtung Panda!. Co-producători sunt TVN, EC1 ŁÓDŹ – City of Culture, The Mazovia and Warsaw Film Fund, Opus Film, Di Factory. Cu sprijinul financiar al Institutului de Film Polonez, Eurimages, Centrului Naţional al Cinematografiei, Medienboard Berlin Brandenburg, Mitteldeutsche Medienforderung şi al Televiziunii Române.

Tomasz Wasilewski, scenarist şi regizor polonez, a debutat în lungmetraj cu „În dormitor/ W sypialni”, care a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary în 2012 şi a fost unul dintre filmele poloneze cel mai des prezentate la festivalurile internaţionale. Al doilea lungmetraj al lui, „Zgârie-nori suspendaţi/ Płynące Wieżowce”, a avut premiera mondială la Tribeca Film Festival în 2013. Criticii de film americani de la IndieWire l-au ales drept „cel mai bun film prezentat la Tribeca”. Ulterior, a obţinut trofeul secţiunii East of the West a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary în 2013, premiul pentru cel mai bun regizor la TIFF 2014, Premiul publicului în competiţia internaţională New Horizons de la Wrocław, premiul pentru cel mai talentat regizor debutant şi Marele premiu al juriului la Gdynia Film Festival din Polonia. În 2016, cineastul a fost inclus de revista Variety pe lista „10 Europeans to Watch”. Al treilea film al său, „Statele unite ale iubirii/ Zjednoczone Stany Miłości” a avut premiera mondială în competiţie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2016, unde a câştigat Ursul de Argint pentru scenariu. Tomasz Wasilewski a fost nominalizat la categoria cel mai bun scenarist european la a 29-a ediţie a Premiilor Academiei Europene de Film şi desemnat cel mai bun regizor la festivalurile de la Valletta şi Gdynia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.